E-SDO

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En kunstners bilde av Sedna.

E-SDO (en forkortelse for Extended Scattered Disc Object) er en del av den samlede gruppen av transneptunske-objekt. Andre benevnelser er Detached objects, Distant Detached Objects eller Scattered-Extended. Det finns imidlertid ingen tydelig grense mellom objekter som kalles Scattered disc og de de som kalles Extended Scattered disc.

Omløpsbanen[rediger | rediger kilde]

Det er oppdagelse av objekter som Sedna, 2000 CR105 og 2004 XR190 som har fremskaffet en egen klasse for objekter med en veldig eksentrisk bane, med en store halvakse på flere hundre AU og iblant med en betydelig banehelling. Perihelium ligger som regel fra 40 Au og utover, og man anser at slike omløpsbaner ikke kan ha blitt til på grunn av påvirkning fra Neptun eller fra noen av de andre gasskjempene. I stedet blir det fremmet teorier om at disse omløpsbanene har blitt skapt gjennom påvirkning av en stjerne eller en stor planet som har passert gjennom det ytre av solsystemet.[1]

Diskusjoner om Sednas klassifisering[rediger | rediger kilde]

Oppdageren av Sedna, Michael Brown, hevder at dette objektet ikke kan betraktes som en del av Kuiperbeltet, selv om han medgir at den i sin indre del av omløpsbanene befinner seg blant andre objekter i Kuiper-beltet. Brown ønsker heller å klassifisere Sedna som det første objektet som man har funnet i det indre av Oorts sky, et såkalt indre Oorts sky-objekt (OCO). Det han spesielt understreker er at Sednas perihelium ligger 76 AU fra Solen, langt utenfor noe annet kjent objekt i Kuiper-beltet.[2] Sednas aphelium ligger 900 AU fra Solen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alessandro Morbidelli och Harold F. Levison, "Scenarios for the Origin of the Orbits of the Trans-Neptunian Objects 2000 CR105 and 2003 VB12 (Sedna)", The Astronomical Journal 128 (5): 2564–2576.
  2. ^ Mike Brown, "Sedna, The coldest most distant place known in the solar system; possibly the first object in the long-hypothesized Oort cloud" [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]