Dynastes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dynastes
Dynastes hercules, hann (i bakgrunnen en stor art i slekten Eudicella (Cetoniinae). Bildet må være tatt i fangenskap siden denne arten hører hjemme i Afrika.)
Dynastes hercules, hann (i bakgrunnen en stor art i slekten Eudicella (Cetoniinae). Bildet må være tatt i fangenskap siden denne arten hører hjemme i Afrika.)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dynastes
MacLeay, 1819
Norsk(e) navn:
Hører til: Dynastinae, Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 8
Habitat: skog
Utbredelse: Amerika fra sørlige USA sørover
Delgrupper:

Dynastes er en slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne slekten, som lever i Amerika, inneholder noen av verdens største biller.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store til meget store biller (25–175 millimeter). Hannene av Dynastes hercules kan, inkludert hornet på pronotum, bli opptil 18 centimeter lange, arten er dermed en av kandidatene til tittelen «Verdens største bille». Hunnene mangler dette hornet og er dermed vesentlig kortere. Billen er glinsende svart, dekkvingene vanligvis lyst brunlige. Kroppsformen er nærmest sylindrisk. Hannen har et langt (nesten så langt som resten av kroppen) horn på pronotum, dette er litt nedoverbøyd, og sammen med et tilsvarende, oppoverbøyd horn på hodet danner det en kraftig klype. Hornene viser allometrisk vekst, det vil si at de er forholdsvis mye større hos store enn hos små hanner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hannene bruker hornene på hodet og pronotum til å kjempe om hunnene. De prøver å gripe motstanderen mellom hornet på hodet og det på pronotum, og vippe ham over på ryggen. Billene er svært sterke for sin størrelse. Larvene lever i morken ved og bruker 1–2 år på utviklingen. En fullvoksen larve av Dynastes hercules hevdes å kunne veie 120 gram. De voksne billene spiser gjerne råtnende frukt. Tross sin tunge kropp flyr de ganske godt, mest om natten, da de gjerne kommer til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Artene lever i det nordlige Sør-Amerika og på noen av de karibiske øyene og nordover til det sørlige USA.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Dynastes granti, hann
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]