Dynastes tityus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Dynastes tityus
hann
hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dynastes tityus
(Linnaeus, 1766)
Norsk(e) navn:
Hører til: Dynastinae, Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Habitat:
Utbredelse: østlige USA

Dynastes tityus er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne arten tilhører en slekt som omfatter noen av verdens største biller, men er en av de minste artene i slekten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (kroppslengde 40-60 millimeter), kraftig bille, likevel liten sammenlignet med de fleste andre Dynastes-artene. Den ligner mye på slektningen Dynastes granti, men utbredelsen til disse to artene overlapper ikke, hannene kan dessuten skilles på at D. tityus har et rett horn på hver side av pronotum som D. granti mangler. I motsetning til de større artene er det bare ubetydelig forskjell i størrelse mellom kjønnene. Kroppen er sylindrisk, glatt og skinnende, gulgrå eller grønnlig bortsett fra noen uregelmessige, svarte flekker. I fuktig vær blir hele billen mørk. Beina er svarte. Hannen har et krumt horn på hodet som danner en klype mot et krumt horn, med en gul hårbrem på undersiden, på pronotum. Hornene er forholdsvis mye mindre enn hos de store artene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hannene bruker hornene på hodet og pronotum til å kjempe om hunnene. De prøver å gripe motstanderen mellom hornet på hodet og det på pronotum, og vippe ham over på ryggen. Billene er svært sterke for sin størrelse. Larveutviklingen tar 2-3 år, de voksne billene kan lever i 2-4 måneder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Artene lever i det østlige USA, fra New York i nord til den østlige Texas i sør.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Hunn
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]