Dvergara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dvergara
Hahns dvergara
Hahns dvergara
Vitenskapelig(e)
navn
:
Diopsittaca nobilis
L., 1758
Diopsittaca cumanensis
Norsk(e) navn: dvergara
Hører til: araer,
parakitter,
papegøyefugler
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: terrestrisk, tropisk klima
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for dvergara
Sør-Amerika

Dvergara (Diopsittaca nobilis) er en fugl i gruppen araer og eneste art i slekten Diopsittaca. Arten er ikke truet (LC) av utryddelse.[1] Fuglen er utbredt i det nordøstlige delen av Sør-Amerika.

Det er beskrevet tre underarter av dvergara, hvorav to anerkjennes som distinkte. Dette er nominatformen D. n. nobilis (Hahns dvergara) og D. n. cumanensis (nobel dvergara). Disse to ble tidligere ansett som separate arter, men de nå slått sammen i samme art. Den tredje beskrevne underarten er D. n. longipennis, som skal ha noe større vingespenn enn de to førstnevnte. Det er imidlertid uklart om det er snakk om en egen underart eller en variant av D. n. cumanensis. De to første kan lett skilles på overnebbet. D. n. nobilis (Hahns dvergara) har sort overnebb, mens D. n. cumanensis (nobel dvergara) har beinfarget overnebb.

Dvergara er hovedsakelig grønn (skarpgrønn på oversiden og mer olivengrønn på undersiden) med mørkere blågrønn panne og litt rødt på front- og undervingene. Øynene er oransje og hudflekken rundt øynene hvit. Fuglen er blant de minste araene og blir typisk cirka 30 cm lang, målt fra hodet til tuppen av stjerten, veier normalt cirka 165 gram.

Arten spiser nesten eksklusivt frø og frukt. Fuglene hekker i hulrom i lokale tresorter og trives i tropisk klima. Totalbestanden er uklar, men den er ganske vanlig og har stor spredning.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ruddy-turnstone-icon.pngDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.