Hopp til innhold

Dutar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Afghansk dutar-spiller

Dutar (persisk: دو تار, usbekisk: dutor; også skrevet dotar eller doutar) er en tradisjonell langhalset lutt med to strenger som spilles i Sentral-Asia og Sør-Asia. Instrumentets navn kommer fra det persiske ordet for «to strenger», و تار dotār (< دو do «to», تار tār «streng»), selv om herati dutar i Afghanistan har fjorten strenger. Når instrumentet spilles blir strengene vanligvis plukket av uighurer i Vest-Kina og klimpret og plukket av usbekere, tadsjikere, turkmenere og afghanere. I Vest-Bengal og Bangladesh spilles instrumentet av baul-samfunnet og blir kalt dotara.

Enkelte typer dotara har fire strenger i stedet for to. Da instrumentet ble utviklet i hendene til gjeterne tidlig i det 15. århundre, ble strengene laget av tarmene til unge geiter. Med den kommende silkeveien ble strenger laget av tvunnet silke. Moderne instrumenter har også silke- eller nylonstrenger.

Dutar gir fra seg en varm og rolig tone. Typiske størrelser for det pæreformede instrumentet varierer mellom en og to meter.

Haj Ghorban Soleimani (1922 -2008) var en kjent dutar-spiller.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]