Tetningslist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rød utheving av tetningslister på en bilrute. Dører og bagasjeluker kan kreve store mengder tetningslister. Hvert bilvindu kan fort trenge 3 meter.
Verktøy for å skifte tetningslist

En tetningslist er en list som brukes til tetning på dører og vinduer i hus og biler for å oppnå bedre lydisolasjon, varmeisolasjon eller hindre vanninntrenging. Formålet er ofte å hindre regn og vann helt eller delvis fra å komme inn gjennom gliper i dører og vinduer, og dette oppnås ved å returnere eller omdirigere vann. Ofte er et sekundært mål å holde luft inne slik at man sparer energi på oppvarming[1] eller klimaanlegg. Tetningslister kan være laget av ulike materialer for ulike bruksområder, inkludert filt[2] gummi, skum,[1][2] vinyl[3] eller metaller som messing og aluminium.[4] Tetningslister må av og til byttes ut på grunn av alder.[5] Ulike typer kan festes med for eksempel stift, lim eller selvklebende teip.[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The DIY Network. «Making Your Home Airtight». www.diynetwork.com. Besøkt 14. juli 2013. 
  2. ^ a b «Window/Door and Specialty Weatherstripping». Frost King. Besøkt 14. juli 2013. 
  3. ^ «Tubular Vinyl Gasket Weatherstrip». Frost King. Besøkt 14. juli 2013. 
  4. ^ The Builders Supply. «Dorbin Metal Strip». www.thebuilderssupply.com. Besøkt 14. juli 2013. 
  5. ^ Wojdyla, Ben. «How to Fix Your Car's Weatherstripping». Hearst Magazine Media. Besøkt 14. juli 2013. 
  6. ^ september 2022, Av Redaksjonen-28 (28. september 2022). «Finn den riktige tetningslisten». Gjør Det Selv. Besøkt 11. desember 2022.