Hopp til innhold

Sluk (avløpssystemer)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slidedrain Model 1 universalsluk i plast
Avbildet er et eksempel på et univsalsluk i plast, til våtrom i boligbygg, fra den norske produsenten Slidedrain AS. Dette sluket har en påstøpt slukmasjett, hvilket gir en sømløs overgang til gulv og membran.

Et sluk er den synlige delen av et avløp i et større vannavtakssystem. Sluket er ofte i metall, med en sil som skal hindre innhold som kan tette opp rørene videre.

Sluk brukes til å fjerne overflatevann fra gater og plasser og noen steder fra plenanlegg og beplantninger. Disse skal etter forskriftene lede overflatevann til egne renseanlegg eller felles kloakkanlegg før vannet slippes ut igjen.

Sluk finnes for å ta mot og fjerne vann fra gulvnivå i våtrom, for eksempel i dusj. Det er viktig at det er tilstrekkelig fall mot sluket (gulvet i våtrom heller riktig vei) slik at vannet ledes bort.

Sluket er koblet til bygningens avløpssystem via en vannlås som forhindrer at lukt kommer opp fra avløpssystemet. Dersom sluket tørker ut vil gasser fra avløpssystemet kunne trenge opp. Slik uttørking kan forebygges ved at vannlåsen tilsettes vegetabilsk olje eller frostvæske.

I norge installeres sluk i henhold til den nasjonale byggtekniske forskriften (TEK) og våtromsnormen. Overgangen mellom sluk, gulv og membran anses som et kritisk punkt på badet. Dermed er det ekstra viktig å sørge for av denne overgangen er tatt og sikker, slik at det ikke oppstår vannlekkasjer. Overgangen til gulvet sikres tradisjonelt ved at man legger en slukmansjett – utformet som en rektangulær duk – rundt sluket, som presses inntil sluket ved hjelp av en klemring. Deretter smøres det membran over duken og rundt sluket, for å gjøre det vanntett. I nyere tid har andre løsninger for å sikre overgangen mellom sluk og gulv kommet til syne. Et eksempel på dette er fra den norske produsenten Slidedrain AS – som har valgt å støpe slukmansjetten på under produksjon – slik at overgangen blir sømløs og muligheten for feilinstallering reduseres. Denne løsningen er patentert i Norge og i en rekke land i Europa.

Sluk i Norge sertifiseres i henhold til den europeiske standarden EN1253-1, hvilket utføres av blant annet Sintef