Hopp til innhold

Illyrerkrigene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illyrer- og Makedonerkrigene
Illyrerkrigene - Første makedonerkrig - Andre makedonerkrig - Tredje makedonerkrig - Fjerde makedonerkrig

Under Illyrerkrigene, mellom 229 f.Kr. og 219 f.Kr., bekjempet romerne illyriske bosetninger ved elven Neretva (dagnes Bosnia-Hercegovina) og nedkjempet piratene som var et faremoment i Adriaterhavet. Det var to felttog og i begge ble illyrerne ledet av Demetrius av Pharos.

Den første illyrerkrig (229 f.Kr. til 228 f.Kr.)[rediger | rediger kilde]

I den første illyrerkrig tok Roma for seg handelsrutene i Adriaterhavet, som hadde økt i omfang etter Første punerkrig, og etter at Illyria hadde blitt forent under en dronning, Teuta. Etter dødsfallet til en romersk utsending, sendte senatet de to konsulene Lucius Postumius Albinus og Gnaeus Fulvius Centumalus og en hær med ferske seire fra punerkrigen for å rydde unna Teutas menn fra den østlige kystlinjen i Adriaterhavet. Demetrius av Pharos ble slått i 229 f.Kr., og hans terrorregime og sjørøveri ble slått tilbake. Som følge av seieren etablerte romerne et vern over de greske byene Corcyra, Apollonia (dagens Albania), Dyrrachium (havnebyen Durrës i Albania) og Issa, og fikk dermed et godt fotfeste i den adriatiske regionen.

Den andre illyrerkrig (220 f.Kr. - 219 f.Kr.)[rediger | rediger kilde]

I 219 f.Kr. var den romerske republikk i krig med kelterne i Gallia Cisalpina, og Hannibal hadde marsjert over Alpene. Disse distraksjonene gav Demetrius den tiden han trengte til å bygge en ny illyrisk flåte. I spissen for en flåte på rundt 90 skip seilte Demetrius sør til Lissus og brøt dermed avtalen som var inngått etter den første illyrerkrigen. Den andre krigen var i gang.

Demetrius' flåte angrep først Pylos. Der erobret han 50 skip etter flere forsøk. Fra Pylos seilte flåten hans til Cyclades og slo ned all motstand på veien. Demetrius sendte en flåte over Adriaterhavet, og da den illyriske flåten var delt, tok romerne den illyriske byen Dimale. Fra Dimale vendte romerne blikket mot Pharos og klarte til slutt å utmanøvrere Demetrius. Demetrius flyktet til Makedonia, der han ble rådgiver i hoffet til Filip V frem til sin død i 214 f.Kr.

Illyria ble endelig erobret av romerne i 168 f.Kr. Etter førti år med periodevis kriging, måtte Illyria til slutt overgi seg. Det skulle imidlertid ta enda hundre år før de illyriske og dalmatiske stammene endelig ble underlagt Roma.

Autoritetsdata