Dunganopprøret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dunganopprøret

Yaqub Begs "andijaniske" taifurchi (skyttere).
Dato~18621877
StedXinjiang, Shaanxi, Ningxia og Gansu, Kina
39°28'20"N 75°57'55"Ø
ResultatSeier til Qing-dynastiet
Stridende parter
Qing-dynastiet
(Hankinesiske, madsjuiske og mongolske enheter. Lojale xiber, muslimer, evenker og kalmyker.)
Russlands flagg Russisk støtte
Dunganer
Kashgaria
Andre muslimske folkeslag (kirgisere, usbekere, uyghurer, kiptsjaker)
Kommandanter og ledere
Tongzhi-keiseren
Zuo Zongtang
Dolongga
Pingžui †
Cangcing
Mingsioi †
Qutluq Beg
Russlands flagg G.A. Vlangali
Russlands flagg Alexander Gortsjakov
Yaqub Beg?
Ha Hualong
Buzurg Khoja †
Rashīdīn Khoja
Tuo Ming
Suo Huanzhang
Ghulam Husayn
Siddiq Beg
`Alimqul
Tap
TusenerFlere millioner sivile og militære hankinesere og muslimer.

Dunganopprøret (kinesisk: 陕甘回民起義; pinyin: Shǎn-Gān Huímín Qǐyì), også kjent som huiminoritetens krig og det muslimske opprøret, var en religiøs krig i 1800-tallets Kina. Begrepet har også blitt brukt om det muslimske panthayopprøret i Yunnan. De muhammedanske huikineserne og andre muslimske folkegrupper i Qing-dynastiets Shaanxi-, Gansu- og Ningxia-provinser og også i Xinjiang gjorde opprør mot de mandsjuiske styresmaktene fra 1862 til 1877.

Opprørets formål var å opprette et muslimsk land på vestsiden av Huanghe (i Shaanxi, Gansu og Ningxia, ekskludert Xinjiang). En vanlig feiloppfatning er at opprøret ble direkte rettet mot Qīng-dynastiet, men det er lite som tyder på at opprørerne hadde intensjoner om å angripe hovedstaden Beijing. Opprøret ble aktivt oppmuntret av taipingopprørets ledere.

Opprørets nederlag førte til store mengder av dunganer flyktet til Det russiske keiserdømmet, dagens Kasakhstan og Kirgisistan. Før krigen hadde Shaanxi hatt en befolkning på omtrent 13 millioner, hvorav minst 1 750 000 dunganer. Etter krigen var befolkningen falt til sju millioner, og 150 000 hadde flyktet. Xi'an, Shaanxis hovedstad, var dunganenes hellige by før opprøret. I Shaanxi falt den muslimske befolkningen med over 90%. Mellom 1648 og 1878 ble rundt tolv millioner hui- og hankinesere drept i mislykkede opprør.