Yaqub Beg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yaqub Beg
Født1820[1][2][3]Rediger på Wikidata
Piskent (Kokand-khanatet)
Død29. mai 1877[4]Rediger på Wikidata
Korla
Beskjeftigelse
Embete
Barn伯克·胡里
GravlagtKashgar

Soldater i Yaqub Begs armé.

Yaqub beg Muhammad Badaulet (usbekisk: Муҳаммад Яқуб Бек; født 1820 i Tasjkent, død 30. mai 1877 i Pskent, Kashgaria), også kjent som Yakub, Yakoob eller Ya`qūb Beg (på engelsk), Yakub-bek (russisk eller ved det kinesiske navnet Abugo (hanzi: 阿古柏), samt flere navnevarianter, var en usbekisk eventyrer som ble Kashgar-kongerikets hersker.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Yaqub Beg ble født i Pskent i Kokand-khanatet, i dag kjent som Piskent i Tasjkent-regionen i Usbekistan. Han steg raskt på rangstigen i tjeneste for Kokand-khanatet, og i 1847 kommanderte han fortet ved Ak-Mechet til det ble inntatt av den russiske hæren under general Vasilij Aleksejevitsj Perovskij i 1853. Etter fortet hadde blitt inntatt flyktet han til Bukhara-khanatet.

I 1865 hadde Yaqub blitt øverstkommanderende for Kokands hær. Han inntok Kashgar og Yarkand fra kineserne ved å benytte anledningen til å angripe når Kina forøkte å slå ned det muslimske dunganopprøret. I 1867 hadde han fått kontrollen over mesteparten av Østturkestan, inkludert Khotan, Aksu og Kucha, og han gjorde seg selv til hersker over Kashgaria med Kashgar som hovedstad.

Deretter kvittet han seg med sin tidligere mester, naqshbandi shaykh Buzurg Khan, Jahangir Khojas eneste overlenvende sønn, i 1867, og erklærte seg for amir. I et par år var han Kokand-khanens vasall, men han erklærte seg så selvstendig.

Yaqub Beg styrkte under det store spillets klimaks, da de russiske, madsjuiske og britiske imperiene konkurrerte om kontrollen over Sentral-Asia. Kashgaria strakte seg fra hovedstaden Kashgar i Sørvest-Xinjiang til Ürümqi, Turfan og Hami i det sentrale og østlige XInjiang, og strakte seg dermed over ett tusen kilometer nordøstover, og inkluderte mesteparten av det som på den tiden var kjent som Østturkstan.

Yaqub Beg var ikke spesielt populær blant sine undersåtter, og påtvang dem høye skatter og styrkte tyrannisk over dem. Det er ukjent hvordan Yaqub ble drept; noen mener han ble drept i kamper med kineserne, andre at han begikk selvmord eller hadde slag. Historikeren Musa Sayrami hevdet at han ble forgiftet 30. mai 1877 i Korla av den tidligere lokale herskeren (hakimen) Niyaz Hakim Bek, etter sistnevnte hadde sammensverget seg med kinesiske styrker i Dzungaria. En kilde hevder av graven hans ble rasert av kinesiske soldater i 1878.

Kashgaria falt sammen kort tid etter Yaqubs død, og Kashgar ble gjenerobret av Qing-dynastiet og ble senere en den av Folkerepublikken Kina.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 13327151X, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator xx0257690, besøkt 8. mars 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6183cfd, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Rise of Modern China, Sixth Edition, side(r) 321, kapittel 13[Hentet fra Wikidata]