Evenker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gammelt evenkhjem utstilt på etnografisk museum i Ulan-Ude

Evenker er en befolkningsgruppe i Sibir i Russland, og i Kina og Mongolia. De består av totalt 56 etniske grupper, og det kan være rundt 70 000 av dem. De ble lenge kalt tunguser, særlig av russerne, men det navnet var egentlig fra det jakutiske tongus, som de benyttet om «tatarene».

I Russland var det ved en folketelling i 2002 registrert 35 527 evenker. De er imidlertid i dag tynt spredt ut over et meget stort område som spenner helt fra Tjumenoblastet i Vestsibir til øya Sakhalin nord for Japan. Det største innslaget finner man i Sakha, og dernest i det selvstyrte distriktet Evenkia.

Ifølge folketellingen i 2000 er det 30 505 av dem i Kina, for det meste i Hulunbuir i Indre Mongolia (89 % av dem), der de har et eget forvaltningsdistrikt Evenkia autonome banner. Det bor også evenker i naboprovinsen Heilongjiang. De er regnet med i Folkerepublikken Kina som en offentlig anerkjent nasjonal minoritet.

I 1763, flyttet Qing-regjeringen 500 solon-evenkiske familier (sammen med 500 dauriske familier) til områdene Tacheng og Kuldja i Xinjiang, for å styrke rikets vestgrenser. Året etter fulgte 1020 xibefamilier (ca. 4000 personer). Siden da er imidlertid solonevenkene i Xinjiang blitt så assimilerte at myndighetene ikke identifiserer dem som evenker lenger.