Dundee-ekspedisjonen 1892–93

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dundee-ekspedisjonen 1892–93 var en ekspedisjon til Antarktis finansiert av Robert Kinnes i Dundee i Skottland. Hovedformålet med ekspedisjonen var å kartlegge forekomstene av retthval og vurdere potensialet for hvalfangst i Sørishavet. Resultatet var nedslående, og ingen hval ble fanget. Det ble imidlertid tatt store mengder sel.

Fire fartøy fra hvalflåten i Dundee ble sendt sørover via Falklandsøyene: «Active», «Balaena», «Diana» og «Polar Star». William S. Bruce om bord i «Balaena» og Charles W. Donald i «Active» gjennomførte vitenskapelige undersøkelser ved Joinville Island og Trinityhalvøya. Med på ekspedisjonen fulgte også kunstneren William Gordon Burn Murdoch, og de første kjente fotografier av det antarktiske kontinent ble tatt i løpet av ekspedisjonen.

Julaften 1892 støtte den skotske hvalflåten på Carl Anton Larsen og «Jason» nær Joinville Island. Larsen var ute i samme ærend som Dundee-ekspedisjonen, på en ekspedisjon finansiert av Christen Christensen fra Sandefjord. Resultatet av denne ekspedisjonen var like negativt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Headland, Robert K. (2009). A Chronolgy of Antarctic exploration. London: Quaritch. s. 224. ISBN 978-0-9550852-8-4. 
  • Tønnessen, Joh. N. (1967). Den moderne hvalfangsts historie. 2. Sandefjord: Norges Hvalfangstforbund.