Carl Anton Larsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl Anton Larsen
Carl-Anton-Larsen.jpg
Carl Anton Larsen i 1904
Født7. august 1860
Østre Halsen i Tjølling
Død8. desember 1924 (64 år)
Rosshavet, Antarktis
Barn Nora Widmark
Beskjeftigelse Hvalfanger og oppdager
Nasjonalitet Norge

Carl Anton Larsen (født 27. august 1860, død 8. desember 1924) var en norsk hvalfanger, sydhavsfarer og oppdager. Han var opprinnelig fra Østre Halsen i Tjølling kommune (nåværende Larvik kommune), men flyttet senere til Sandefjord.

Antarktis[rediger | rediger kilde]

Larsen oppdaget i perioden 18921894 øyer og landområder i Antarktis med «Jason» under to sel- og hvalfangstekspedisjoner finansiert av forretningsmannen Christen Christensen fra Sandefjord. Han var kaptein på polarskuta «Antarctic»den svenske antarktisekspedisjonen under ledelse av Otto Nordenskjöld 1901–03. Der overvintret Nordenskjöld sammen med fire forskere på Snow Hill Island.

Larsen Ice Shelf i den nordvestlige Weddellhavet, like ved østkysten av Antarktishalvøya, er oppkalt etter Carl A. Larsen. Han seilte langs denne kysten i 1893. Området er 86 000 km², ekskludert en del øyer som er dekket av isen.

Larsen førte i sesongen 1923/24 den første norske pelagiske ekspedisjon til Rosshavet med det flytende hvalkokeriet «Sir James Clark Ross». Han døde av hjerteanfall sesongen etter.

Sør-Gerorgia og hvalfangst[rediger | rediger kilde]

Larsen grunnla GrytvikenSør-Georgia 16. november 1904 som en hvalfangststasjon for hans selskap Compañía Argentina de Pesca. Selskapet hadde en stor økonomisk suksess i starten, men ble nedlagt i 1966 på grunn av overbeskatning av hvalbestanden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sigurd Risting (1929). Kaptein C. A. Larsen. Oslo: Cappelen.