Dukkoppteatret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dukkoppteatret etablert 1994 i Tromsø Kunstnerisk- og administrativ teaterleder: Brit Steinsvik
Raskolnikov «Forbrytelse og straff» 1995 Manus/scenografi/figurmaker: Brit Steinsvik
Skyggespill Filmatiske distraksjoner 2016 Scenisk-liveutstilling

Dukkoppteatret er et figurteaterkompani som ble etablert i 1994 med Brit Steinsvik som kunstnerisk og administrativ leder.[1][2] Dukkoppteatret startet opp i eget kunstatelier ved Troms fylkeskultursenter i Tromsø med årlig driftsstøtte fra Norsk Kulturråd, prosjektstøtte fra Troms fylkeskommune og Tromsø kommune. I 1998 etablerte figurteatret seg i Oslo.

Dukkoppteatrets særtrekk var at det integrerte skyggeteater i alle sine produksjoner. Teatret holdt også kurs i både skyggeteater og andre former for figur/dukketeater.[2]

Kompaniet var fra starten av et turnéteater som samarbeidet med både institusjonsteatre og andre frie teaterkunstnere. Blant samarbeidspartnerne var Riksteatret, Hålogaland teater og Nordland Dukketeaterverksted.[2] Dukkoppteatrets satte opp følgende rettesnor for sin virksomhet:

«Dukketeater er elsket av både barn og voksne. Dukkoppteatret ser det som sin oppgave å lage profesjonelle produksjoner i landsdelen, og spre kunnskap og interesse for dukketeater som kunstform. Dukkoppteatret dukker opp hos alle som ønsker det!»[2]

Dukkoppteatret var en av mange initiativtagere til at Troms fylkeskultursenter ble en realitet. Med økonomisk støtte og god planlegging fra Troms fylkeskulturkontor samtidig med en stor statlig interesse fra kulturminister Åse Kleveland, kom økonomien på plass. Kunstnere hadde endelig fått egne atelier og ordentlige arbeidsforhold i Tromsø.

I 1995 gikk de profesjonelle frisceniske gruppene i Nord-Norge organisert i Danse- og teatersentrum [3] sammen for å starte opp Nordnorsk Teaterforum. Formidling av profesjonell scenekunst i Troms og Finnmark var på programmet og førte til teaterfestivalen Scene Nord i 1996.[2]

Forbrytelse og straff ble Dukkoppteatrets første produksjon, og var den første profesjonelle figurteateroppsetning for voksne i landsdelen. Regissør var Anette Grønneberg[4]. Scenografi og dukkedesign var ved Brit Steinsvik. Dukkespillere var Gisle Hass og Brit Steinsvik. Forestillingen var et samarbeid med Hålogaland teater og Figurteatret i Nordland og deltok i 1995 på Den Internasjonale Figurteaterfestivalen (Agder) i Kristiansand. Forestillingen turnerte i både nord og sør i landet.

Shadow versus Light / Filmatiske distraksjoner[rediger | rediger kilde]

Dukkoppteatret gikk i 2011 inn et flerårig forskningsprosjekt Shadow versus Light, som har et videre perspektiv på skyggeteater som kunstform. Dette er samproduksjoner med scenograf/visuell kunstner Silje Steinsvik, leder av prosjektet [5], skyggespiller Brit Steinsvik og komponist/musiker/billedkunstner Jonas Qvale[6].

Utviklingsprosjektet Filmatiske distraksjoner inngår som tredje del av det kunstnerisk forskningsprosjektet Shadow versus Light, som arbeider med å utvikle sceniske utstillingsvisninger i uterom, gallerier og kunsthaller. Filmatiske distraksjoner[7] er en iscenesettelse som berører naturens musikalitet og det abstrakte i tilværelsen.

I 2016 ga Viken filmsenter [8] midler til kunstfilmroduksjonen, som hadde premiere i Prosjektrom Helium[9] ved Hydrogenfabrikken kunsthall i Fredrikstad [10]. Natur, arkitektur og sansning har vært hovedtema i utforskningene.

Etter prosjektperioden ble Filmatiske distraksjoner videreført som fast kunstnerisk samarbeid med vektlegging på kunst og underholdning, scenisk utstillinger i uterom, kunsthaller og gallerier. Med filmopptak, stillbilder, live skyggespill, installasjoner og lyddesign skapes opplevelsesrom der publikum får tid til å ta inn musikaliteten i omgivelsene. Målet er å utforske nye måter å bruke foto og film til å engasjere publikum lokalt og regionalt.

Filmatiske distraksjoner opprettet i 2019 eget studio i Østfold kunstsenter (ØKS) i Fredrikstad.[11]

Filmatiske distraksjoner mottok under Sommerutstillingen på ØKS i Fredrikstad kommunes kunstnerstipend 2020 for videoinstallasjonen Migratum [12]

Oppsetninger[rediger | rediger kilde]

 • Shadow versus Light III – Filmatiske Distraksjoner, 2016 – Samproduksjon Silje Steinsvik, Brit Steinsvik, Jonas Qvale [13][14]
 • Shadow versus Light II, 2014 – Samproduksjon Silje Steinsvik, Brit Steinsvik, Jonas Qvale [15]
 • Shadow versus Light I, 2012 – Samproduksjon Silje Steinsvik, Brit Steinsvik, Jonas Qvale [16]
 • Orfeus og Eurydike, premiere i 2001[17]
 • Under Baobabtreet, premiere i 1996[17]
 • Forbrytelse og straff, premiere i 1995[17]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Brit Steinsvik, figurspiller og teaterleder». sceneweb.no. Besøkt 8. februar 2018. 
 2. ^ a b c d e «Når tanken er fri : en presentasjon av de frie teatergruppene i Troms og Finnmark» (norsk). Totalteatret. 1996. Besøkt 9. november 2017. 
 3. ^ «Danse- og teatersentrum». sceneweb.no. Besøkt 8. februar 2018. 
 4. ^ «Anette Grønneberg, regissør». sceneweb.no. Besøkt 21. februar 2018. 
 5. ^ «Silje Steinsvik, scenograf og visuell kunstner». sceneweb.no. Besøkt 8. februar 2018. 
 6. ^ «Jonas Qvale, komponist, billedkunstner». sceneweb.no. Besøkt 8. februar 2018. 
 7. ^ «Filmatiske Distraksjoner». Litteraturhust i Fredrikstad. Arkivert fra originalen 1. februar 2018. 
 8. ^ «Filmatiske Distraksjoner». Viken Filmsenter. Besøkt 31. januar 2018. 
 9. ^ «Prosjektrom Helium». Atelierkanalen.no. Besøkt 31. januar 2018. 
 10. ^ «Hydrogenfabrikken Kunsthall». hydrogenfabrikken.no. Besøkt 8. februar 2018. 
 11. ^ «Filmatiske distraksjoner studio Fredrikstad». Besøkt 6. juni 2020. 
 12. ^ «Filmatiske Distraksjoner Migratum». Besøkt 21. august 2020. 
 13. ^ «Shadow versus Light III». sceneweb.no (norsk). Besøkt 9. november 2017. 
 14. ^ «Tildelinger fra Fond for frilansere – Norsk Skuespillerforbund». www.skuespillerforbund.no. Besøkt 9. november 2017. 
 15. ^ «Shadow versus Light II». sceneweb.no (norsk). Besøkt 9. november 2017. 
 16. ^ «Shadow versus Light I». sceneweb.no. 
 17. ^ a b c «Dukkoppteatret». sceneweb.no (norsk). Besøkt 9. november 2017.