Dror Feiler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dror Feiler
Dror Feiler 2.jpg
Født31. august 1951 (67 år)
Tel Aviv
Ektefelle Gunilla Sköld-Feiler
Utdannet ved Stockholms universitet
Beskjeftigelse Komponist, saksofonist, lydkunstner, kunstner
Parti Vänsterpartiet
Nasjonalitet Sverige (1983–), Israel

Dror Feiler (født 31. august 1951 i Tel Aviv) er en israelsk-svensk musiker, kunstner og fredsaktivist. Han har bodd i Stockholm siden 1973 og er gift med kunstneren Gunilla Sköld-Feiler.

Feilers far jobbet på en kibbutz og møtte en gruppe palestinere i București i 1986 mens det fremdeles var ulovlig for israelere. Han ble derfor dømt til fengsel for dette. Feilers mor jobber med mobile helsesentraler i palestinske landsbyer på Vestbredden som ikke har tilgang til andre helsetjenester.

Dror Feiler tjenestegjorde som fallskjermsoldat i den Israels forsvar, men deserterte i 1973 og ble en av de første israelske soldatene som nektet å delta i Israels aggressive handlinger mot palestinerne.

På 1970-tallet studerte han musikk og komposisjon i Stockholm. Han spiller saxofon i jazzbandet Lokomotiv Konkret, og grunnla The Too Much Too Soon Orchestra. Han og hans kone fikk i 2004 betydelig oppmerksomhet for kunstverket «Snövit och sanningens vansinne», som ble vandalisert av den israelske ambassadøren til Sverige, Zvi Mazel.

Han er formann for Jøder for israelsk-palestinsk fred og Europeiske jøder for en rettferdig fred. Han var med om bord på ett av skipene i konvoien med skip til Gaza som ble bordet av Israel 31. mai 2010.

Feiler komponerer også moderne musikk, bl.a. musikk for symfoniorkestre, operaer, kammermusikk og elektroakustisk musikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]