Elvegata (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Elvegata (7-41, 2A-56C) er en gate i Kvadraturen i Kristiansand som ligger i bydelen Kvadraturen/Eg.

Gaten har sitt løp fra Østre Strandgate til Tordenskjolds gate. Den har en blanding av nyere forretnings- og boligbygg, skole og sykehjem samt en stor andel eldre bolighus i tre og mur. På sørsiden av Østre Strandgate kalles forlengelsen av Elvegata for Tangen. 70 meter av gaten, i kvartalet mellom Dronningens gate og Tollbodgata har betegnelsen fylkesvei 26. Den forbinder fylkesvei 471 (Dronningens gate) og fylkesvei 26 (Tollbodgata).

Navnet Elvegata har sammenheng med at gaten løper parallelt med Otra eller Torridalselven som den også kalles, og så lenge den har vært en gate har den hatt samme navn, i hvertfall fra 1725. Neste tverrgate i vest er Kronprinsens gate.

Da byen ble grunnlagt bestemte kongen av arealene mellom Elvegata og elven skulle være allmenning for all fremtid. I 1870 kom den første reguleringordningen som tillot hus mellom gaten og elven. Det alminnelige byggeforbudet ble opphevet i 1882 og ny reguleringsplan ble vedtatt i 1883. Gjennom årene kom dermed deler av disse arealene over på private hender. Den første tiden ble de brukt som opplagsplass for trelast og det ble etablert båtbyggerier og verft. Det var områdene langs strendene og elven som først ble tatt i bruk.

Fra høsten 1807 ble det bygget kanonbåter ved fem private verft og på det da nyanlagte Kongens verft som lå i Elvegata. Opptil 600 mann var engasjert ved disse verftene. 5. november 1807 var det stabelavløpning for de to første kanonjollene som var en gave fra stiftamtmann Nicolai Emanuel de Thygeson. I løpet av vinteren ble det sjøsatt totalt 12 kanonjoller og 11 kanonsjalupper fra verftene i Kristiansand.

Ved bybrannen den 2. august 1859 ble fem kvartaler langs Elvegata mellom Kristian IVs gate og Rådhusgaten rasert

Spor av verftsvirksomheten langs elven finnes i dag bare i navn som Kongens verft, et leilighetsbygg i Elvegata 2A og Thranitterverftet, et restaurert trebygg med en del opprinnelige detaljer i interiøret som i dag huser arkitektvirksomheter og hybler (Gyldenløvesgate 99).

Triva[rediger | rediger kilde]

  • Kristiansands første lysregulerte gatekryss var Elvegata/Dronningensgate.
  • Boken Utsikt fra mormors trapp av Asbjørn Arntsen gir et tidsbilde fra Elvegata på 1950 og -60-tallet. (ISBN 82-90581-37-8)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 58°08′58,2″N 8°00′07,6″Ø