Driftsdatabase

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En driftsdatabase (operativ database, operasjonell database) er en database som brukes for å oppdatere data i sanntid. Denne typen databaser lar brukerne gjøre mer enn bare å se arkiverte data ved den i tillegg lar brukerne modifisere dataene (legge til, endre eller slette), og er dermed et sanntidssystem.[1]

De kalles også OLTP-databaser, og bruker databasetransaksjoner som hovedabstraksjon for å opprettholde datakonsistens som garanterer de såkalte ACID-egenskapene (atomisk, konsistent, isolert, durabel). Konsistensen til dataene er dermed garantert i tilfelle det oppstår feil eller dersom flere aksesserer dataene samtidig.

Historie[rediger | rediger kilde]

Siden begynnelsen av 1990-årene har SQL-motorer i stor grad overtatt markedet for operativ databaseprogramvare.

I 2014 var markedet for operative databasehåndteringssystemer (tidligere OLTP) under dramatisk utviklin, og både nye innovative aktører og etablerte aktører kom med støtte for den økende bruken av ustrukturerte data og NoSQL DBMS-motorer, så vel som XML-databaser og NewSQL databaser.

I 2010-årene har operasjonelle databaser i økende grad støttet arkitekturer med distribuerte databaser[2] hvilket kan utnytte distribusjon for å gi høy tilgjengelighet og feiltoleranse ved hjelp av replikering og skaleringsevne.

I 2013 begynte Gartner å publisere Magic Quadrant-rapporter for operasjonelle databasesystemer.[3] Dette kunne sees på som en anerkjennelse av at rollen til operasjonelle databaser i IT-industrien raskt bevegde seg fra eldre databaser til sanntids operasjonelle databaser i stand til å håndtere distribuert internett- og mobilbehov, samt et forsøkk på å svare på utfordringene med stordata.

Eksempler på databasetyper[rediger | rediger kilde]

Driftsdatabaser kan implementeres med ulike varianter av databaser:

Liste over operasjonelle databaser[rediger | rediger kilde]

Noen eksempler på databaser som kan brukes for å bygge driftsdatabaser er:

Database-plattform Databasemodell Objekter
Apache Cassandra Nøkkel–verdi-database Nøkkel–verdi-par
CouchDB Dokumentorientert database JSON
IBM Db2 Relasjonell database JSON, nøkkel–verdi-par, tabulære data, XML
Ingres Relasjonell database tabulære data
Microsoft SQL Server Relasjonell database tabulære data
MongoDB Dokumentorientert database BSON
Oracle Relasjonell database multimodell
SAP HANA Relasjonell database tabulære data

Bruk i virksomheten[rediger | rediger kilde]

Operasjonelle databaser brukes til å lagre, administrere og spore forretningsinformasjon i sanntid. Et selskap kan for eksempel ha en operativ database som brukes til å spore lager- og varebeholdning. Når kunder bestiller produkter fra en nettbutikk kan en operativ database brukes til å holde oversikt over hvor mange varer som er solgt og når selskapet må bestille inn flere varer. En driftsdatabase lagrer informasjon om aktivitetene til en organisasjon, eksempelvis kunderelasjonshåndtering-transaksjoner eller finansielle operasjoner, i en database.

Operasjonelle databaser lar forretningen legge inn, samle og hente ut store mengder spesifikk informasjon, som for eksempel selskapets juridiske data, økonomiske data, samtaledata, ansattinformasjon, salgsdata, kundedata, data om eiendeler, med mer. En viktig egenskap ved operative databaser er muligheten til å dele informasjon på tvers av selskapet og over internett. Operasjonelle databaser kan brukes til å administrere virksomhetskritiske forretningsdata, overvåke aktiviteter, revidere mistenkelige transaksjoner eller gjennomgå historikken til en bestemt kunde. De kan også være en del av selve prosessen med å gjennomføre et kjøp, for eksempel i elektronisk handel .

Terminologi for datavarehus[rediger | rediger kilde]

Innen datavarehus er begrepet enda mer spesifikt, og viser til at den operative databasen er den som aksesseres av det operative systemet (for eksempel en kundevendt nettside eller applikasjonen som brukes av kundeservice) for å utføre den daglige driften i en organisasjon. Operasjonelle databaser bruker vanligvis en online transaksjonsbehandlingsdatabase som er optimalisert for rask transaksjonsbehandling (altså operasjonene opprett, les, oppdater og slett). En operativ database er kilden til et datavarehus.[1] Data fra en driftsdatabase kan lastes inn i et operasjonelt datalager for mottak i datavarehuset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Operational Database (ODB)». Techopedia. 
  2. ^ Ozsu, M. Tamer; Valduriez, Patrick. Principles of Distributed Databases. Springer. ISBN 978-1-4419-8833-1. 
  3. ^ «Gartner Magic Quadrant for Operational Database Management Systems». Gartner.com.