Dragelilje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dragelilje
Dragelilje
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cordyline australis
(G.Forst.) Endl., 1833
Dracaena australis
Norsk(e) navn: dragelilje
Hører til: Cordyline,
aspargesfamilien,
Asparagales
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: New Zealand

Dragelilje (Cordyline australis) er et tre i aspargesfamilien som kommer fra New Zealand, og kan bli inntil 20 meter høyt. Små individ har bare en bladkrone, men etterhvert og da ofte etter blomstring vil nye skudd skytes ut fra stammen rett i underkant av kronen som etterhvert blir til nye greiner med egne bladkroner. Bladene er sverdformet og blir 40-90cm lange og 3-7cm breie.

Planten blomstrer seint på våren til seinsommeren og har hvite kremaktige blomstrer i et tett cluster 50-100cm langt. Frukten er som hvite bær med en størrelse på 5-7mm i diameter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I de senere år er dragelilje blitt svært populær utenfor New Zealand som prydtrær, og da i hovedsak i vest-europa og på De britiske øyer, men også på nordvestkysten av USA finnes mange eksemplarer av drageliljen. Mye av årsaken til dens popularitet er plantens tilpasningsevne i kjølige klima men ikke minst den tropiske effekten planten gir i hager med temperert klima.

C. australis "Red Sensation"

Drageliljen passer utmerket i maritime klima langs sørvestkysten av Norge hvor middelstemperaturen vinterstid ikke går under null grader celcius. Etablerte individ sies å ha overlevt kortvarige temperaturer ned mot -10 grader celcius, men vil i kreve beskyttelse i strenge og langvarige vintrer med mye snø. I situasjoner der bladkronen har blitt skadet av vær og vind har planten den unike egenskapen at den skyter nye skudd utfra stammen lenger nede.

Varianter[rediger | rediger kilde]

I tillegg til den vanlige grønne varianten finnes det en rekke spennende varianter som Red Sensation, Red Star, Sundance og Variegata.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]