Dråpemetallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dråpemetallfly
Dråpemetallfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Macdunnoughia confusa
(Stephens, 1850)
Norsk(e) navn: dråpemetallfly
Hører til: Plusiinae, nattfly,
sommerfugler
Habitat: åpne, tørre områder
Utbredelse: Palearktis

Dråpemetallfly (Macdunnoughia confusa) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt fra Østfold til Rogaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 31–36 mm), brunlig nattfly. Arten kjennes lett på formen på forvingens sølvflekk og på det rødbrune feltet i vingens bakre del. Forkroppen (thorax) er gråbrun med en høy, M-formet tverrkjøl av oppstående, hårlignende skjell, dessuten en lavere dusk nær scutellum. Forvingen er gråbrun, den bakerste delen av vingens midtfelt er varmt rødbrun med en stor, skråstilt, kommaformet, sølvfarget flekk. Frå inner-enden av denne flekken går det en sølvfarget skråstripe mot vingens bakkant, som danner innergrensen for det rødbrune feltet. Noen ganger er det også en smal, sølvfarget linje langs ytterkanten. Bakvingen er lyst gråbrun, mørkere langs ytterkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes helst på varme og tørre, åpne områder, for eksempel tørrbakker, tørrenger og åpne, udyrkede områder. Larvene, som overvintrer, lever på ulike planter i kurvplantefamilien (Asteraceae), blant andre ryllik (Achillea millefolium), markmalurt (Artemisia campestris) og gåseblom (Anthemis spp.). De voksne sommerfuglene flyr mellom juni og september, de fleste norske funn er fra august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over det meste av Europa og det nordlige Asia østover til Japan. I Norge er den sjelden og lokal på Sørlandet og Østlandet, mot vest til Rogaland, mot nord til Hamar. Den kan imidlertid være lokalt tallrik enkelte steder.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, dråpemetallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Macdunnoughia confusa på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]