Hopp til innhold

Doubtful Sound

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Doubtful Sound

Doubtful Sound er en fjord sørvest på Sørøya på New Zealand, nær den mindre, men lettere tilgjengelige og mer kjente fjorden Milford Sound. Denne delen av øya har uoffisielt fått namvet «Fjordland» (engelsk Fiordland) på grunn av alle fjordene som skjærer inn i landskapet her, og en nasjonalpark her bærer også dette navnet. De bratte fjordsidene byr fram hundrevis av fossefall i regntida. Fjorden huser en av de sørligste bestandene av delfiner i verden. Tallet på individer er lavt, bare omkring 60 stykker, og det er uvisst om bestanden vil bestå i framtida. Det er vanlig at turbåter prøver å få kontakt med disse dyra.

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Doubtful Sound fikk navnet «Doubtful Harbour» av kaptein James Cook, som ikke våget å seile inn i fjorden fordi han var utrygg på om farvannet var tilgjengelig for seilskip. Senere ble den kalt Doubtful Sound av hval- og selfangere.

En kommer fram til fjorden enten sjøveien eller på landeveien fra kraftstasjonen Manapouri vannkraftverk.

Doubtful Sound har tre fjordarmer, og det faller flere store fossefall ned i hver av dem, for eksempel Helena Falls ved Deep Cove, og Browne Falls som er over 600 m høy.

Doubtful Sound er uvanlig på den måten at der er to adskilte lag med vann som ikke blander seg: De øverste meterne er ferskvann fra elveutløpene i fjorden. Under dette er et lag med kaldt, tungt saltvann fra havet. Forskjellen i brytingsindeksen mellom disse to laga gjør det vanskelig for lys å trenge gjennom. Slik har det seg at mange dyphavsorganismer holder til i det forholdsvis grunne farvannet i denne fjorden.

Deep Cove

[rediger | rediger kilde]

Deep Cove er en fjordarm i Doubtful Sound, og tar mot utslippet av vann fra kraftstasjonen Manapouri vannkraftverk, den største vannkraftstasjonen på New Zealand. I likhet med resten av Fjordland har også Deep Cove et unikt, vilt og lite tilgjengelig landskap. Vanntilførselen fra kraftstasjonen påvirker kvaliteten på vannet i fjordarmen, selv om dette fra før er et område med stor ferskvannstilførsel gjennom en årlig nedbørsmengde på 7,6 meter.

Dyr som finnes i Doubtful Sound er blant annet:

Doubtful Sound huser en stor mengde ulike sjødyr, for eksempel mange arter fisk, sjøstjerner, sjøanemoner og koraller. De mest kjente er kanskje de svarte koralltrærne som her finnes i uvanlig grunt vann for organismer som ellers regnes som dyphavsarter.

Kartlenker

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

45°18′S 166°59′Ø Doubtful Sound

45°27′S 167°09′Ø Deep Cove