Doreen Kimura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Doreen Kimura
Født1933[1]
Winnipeg[2][3]
Død27. februar 2013[4][1]
Vancouver
Utdannet ved McGill University, University of Western Ontario
Beskjeftigelse Psykolog
Nasjonalitet Canada
Utmerkelser Kistler Prize (2006)

Doreen Kimura (født 15. februar 1933 i Winnipeg i Manitoba, død 27. februar 2013 i Vancouver) var psykologiprofessor ved Simon Fraser-Universitetet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Doreen Kimura vokste opp i Neudorf, et lite sted i Qu’Appelle Valley i sørlige Saskatchewan. Ettersom det ikke var mulighet for å studere naturfag der, var hun mest interessert i skriving, språk og algebra. Men hun fullførte ikke high school. I stedet begynte hun 17 år gammel som lærer i fådelt skole, først i Saskatchewan, siden i Manitoba. Mens hun var i Manitoba, kom hun over en annonse for et stipend til McGill University i Montreal. Hun søkte for moro skyld og fikk stipendet.

Donald O. Hebb ble hennes lærer på introduksjonskurset i psykologi og gjordet Kimura interessert i faget. Hebb var den berømte nevrologen som identifiserte hjernestrukturer som han kalte cellesamlinger, nå kjent som Hebbs synapser. Etter at Kimura tok sin doktorgrad i 1961 i fysiologisk psykologi, studiet av hvordan hjernens biologi påvirker oppførsel og erfaring, var hun i to år i en postdoktoral stilling ved Montreal Neurological Institute før hun arbeidet ved University of California, Los Angeles Medical Center og Zürich Kantonsspital i Sveits. Hun ble professor i psykologi ved University of Western Ontario i 1967 og arbeidet der i 30 år. I 1998 flyttet hun til Vancouver til en stilling ved avdeling for psykologi ved Simon Fraser University.

Interesser[rediger | rediger kilde]

I 1960 presenterte hun dikotisk lytting som en test for å måle lateralitet i hjernen. Hun var interessert i forholdet mellom kjønn og kognisjon og har skrevet en bok om det som er oversatt til svensk (Kön och kognition 2001). Kimura var en av grunnleggerne av Society for Academic Freedom and Scholarship (SAFS). Hun støttet også synspunktet om at ulikheter i kognitive egenskaper mellom menn og kvinner er biologisk betinget. Men hun liker ikke vekten som nå legges på forskningssamarbeid og mente det drepte den kreative friheten til den enkelte.[trenger referanse]

Kimura døde den 27. februar 2013 i Vancouver i en alder av 80 år.[5]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]