Sikker, sunn og samtykkende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sikker, sunn og samtykkende (SSS) (engelsk: «safe, sane and consensual») er et av flere uttrykk som brukes av sadomasochister for å beskrive dem selv og minne om behovet for sikkerhet.

Hovedprinsippene i uttrykket er:

  • Sikker: aktiviteter skal så langt det er mulig utføres uten risiko for helsemessig skade
  • Sunn: deltakerne i aktiviteter skal være mentalt aktsomme og ikke påvirket av stoffer i slik grad at de ikke vet hva de gjør
  • Samtykkende: all aktivitet skal skje frivillig

Disse prinsippene er imidlertid ikke helt faste, og det hersker uenighet om hvor bokstavelig de bør tas.

Uttrykket sikker, sunn og samtykkende har blitt stadig mer populært, og det brukes nå i større og større grad også blant norske sadomasochister.

Alle sadomasochister støtter ikke dette uttrykket. Enkelte mener at sadomasochisme uansett ikke kan gjøres risikofritt, og at det er bedre å ta risikoen på alvor enn å påstå at den ikke finnes eller skal være der. Et alternativ er uttrykket Risk Aware Consensual Kink (RACK). Dette uttrykket øker i popularitet, men har så langt ikke fått noen norsk oversettelse eller har blitt brukt noe særlig i Norge.

Opprinnelsen til uttrykket sikker, sunn og samtykkende («safe, sane and consensual») blir av mange tilskrevet David Stein. Han var med på å utforme uttrykket i organisasjonen New York Gay Male S/M Activists (GMSMA) i 1983. Den spede begynnelsen til uttrykket var det amerikanske uttrykket «safe and sane». Senere ble «consensual» lagt til. Som David Stein skriver i et essay om uttrykket:[1]

Det vi mente med «safe and sane S/M» i 1983 var, «Ha det bra, men ha hodet med deg, og vit hva du gjør, så du ikke ender opp død eller på sykehus – eller sender noen andre dit.»

Til tross for at sikker, sunn og samtykkende blir brukt i stadig større grad, er det viktig å huske at uttrykket i seg selv ikke er noe kvalitetsstempel eller garanti for sikker eller god sadomasochisme. Uttrykket har ingen verdi i seg selv dersom de som bruker det ikke er bevisst på bakgrunnen og betydningen (med ulike tolkninger) uttrykket har, og hvorfor de bruker uttrykket.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]