Domenico Mogavero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Domenico Mogavero
Født31. mars 1947Rediger på Wikidata (77 år)
Castelbuono
BeskjeftigelseTeolog, katolsk prest (1970–), katolsk biskop (2007–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (2007–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetItalia
Våpenskjold
Domenico Mogaveros våpenskjold

Bispedømmet Mazara del Vallo

Domenico Mogavero (født 31. mars 1947 i Castelbuono i provinsen PalermoSicilia i Italia) er emeritert katolsk biskop av Mazara del Vallo.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Domenico Mogavero ble ordinert til prest den 12. juli 1970. I 1976 fikk han doktorgrad i kanonisk rett fra Lateranuniversitetet i Roma. Fra 1979 til 1985 var han viserektor for presteseminaret i Palermo. I 1987 ble han professor i kanonisk rett ved det teologiske fakultet i Palermo.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 22. februar 2007 ble han utnevnt av pave Benedikt XVIt til biskop av Mazara del Vallo. Den 24. mars 2007 mottok han sin bispeordinasjon i katedralen i Palermo av kardinal Camillo Ruini. Medkonsekratorer var kardinal Salvatore De Giorgi, erkebiskop emeritus av Palermo, og hans etterfølger Paolo Romeo. Palmesøndag 1. april 2007 ble Domenico Mogavero innsatt i katedralen i Mazara del Vallo.

I den sicilianske bispekonferanse er Domenico Mogavero delegat for kirkelige finanser, kulturelle verdier og kultbygninger.

I juli 2009 ba biskop Mogavero og kardinal Angelo Bagnasco offentlig statsminister Silvio Berlusconi om å gå av på grunn av sin livsstil; han sa at Berlusconi burde «vurdere om det er hensiktsmessig ut fra landets interesser å trekke seg».[1]

I juni 2011 ble han utnevnt til apostolisk visitator for bispedømmet Trapani,[2] etter at den lokale biskop Francesco Miccichè ble anklaget for å være ansvarlig for økonomiske uregelmessigheter i bispedømmet. Hans granskning førte til at biskop Micciché ble avsatt i mai 2012.

Den 1. januar 2022 forbød biskop Mogavero for en treårs prøveperiode gudforeldre/faddere og vitner under dåp og konfirmasjoner. Med dette fulgte han erkebispedømmets Catanias eksempel fra tre måneder tidligere; der ble det begrunnet med at fadderskap egentlig er til for å styrke den åndelige utvikling av de som døpes og konfirmeres, men at det i deres område var henfalt til bare å styrke familiebånd - og kunne fungere for å binde inn folk mot lohale mafiafamilier.[3]

Den 29. juli 2022 fratrådte han i en alder av 75 år embedet som biskop av Mazara del Vallo.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]