Dokumentarteater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Dokumnetarteater er betegnelsen på et teater laget ved anvendelse av materiale som er hentet fra reelle situasjoner, som rettssaksreferater, avisartikler, intervju er etc.

Dokumentarteater ble skapt i 1920-årenes Tyskland i kjølvannet av den nye sakligheten (Neue Sachlichkeit), en retning som fulgte etter ekspresjonismen og som krevde politisk engasjement.

Ikke minst omfattet det dramaturgiarbeidet og oppsetningene Erwin Piscator foretok ved sitt teater i Berlin. På mange vis dominerte sjangeren tysk teater frem til 1970-årene.

To kjente eksempler i Norge er «Pendlere» ved Nationaltheatret i 1972 samt Hålogaland Teaters «Det e her æ hære tel» i 1973.

I 2008 satte Hedmark Teater opp dokumentarteater-forestillingen «En del forestillinger om rovdyr». Regissør Aslak Svensgaard Moe dramatiserte et omfattende researchmateriale, innhentet av ham og skuespillerne. De reiste rundt i Hedmark, Oppland og Oslo og pratet med sauebønder, jegere, bygdefolk, forskere, skolebarn samt politikere om rovdyr og sauer. Samtalene ble tatt opp på lydbånd. Stykket, som ikke er et skuespill i vanlig forstand, består av ordrette sitater.