London havn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lasteskip på London havn in 1962

London havn (engelsk: Port of London) ligger langs elven Themsens bredder i London i England.

Teknisk sett består havnen av hele tidevannsdelen av Themsen fra Margate på sydkysten og Clacton-on-Sea på nordkysten til Teddington, totalt rundt 150 km. Havnen administreres av London havnevesen.

Havnen var sentral for Londons økonomi fra saksiske tider. På 1700- og 1800-tallet var den verdens mest trafikkerte havn, med kaianlegg langs 17 km av elvebreddene, over 1500 kraner og betjening av 60 000 skip hvert år. I andre verdenskrig var den et hovedmål for Luftwaffe under blitzen.

Etterhvert som større skip og containere ble tatt i bruk, ble London havn mindre og mindre viktig gjennom siste halvdel av 1900-tallet. Havnen er imidlertid fortsatt en av Storbritannias tre største etter havnene i Tilbury og Felixstowe (rekkefølgen varierer stadig).

London havn håndterer årlig 50 millioner tonn last og 12 500 skip, med 73 operative lastekaier. Dette utgjør rundt 10 prosent av Storbritannias skipsfart og bidrar med over 35 000 jobber og 8,5 milliarder pund til landets økonomi.

Store deler av det kondemnerte området Docklands blir utviklet til boligområde og som et nytt kommersielt senter i London. 29 kaianlegg har blitt vernet mot utvikling for å sikre at de bevares for kommersiell havnedrift.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]