Doaba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Doaba er den regionen i indisk Punjab som er omgitt av elvene Beas og Sutlej. Navnet Doaba kan oversettes direkte til «de to elvers land» ("Do" betyr to og "Ab" betyr elv på punjabi). Det er en av de mest fruktbare områdene i verden, og var sentrum for den grønne revolusjonen i India. Doaba er fortsatt en av verdens største produsenter av hvete per capita.

Folket i Doaba begynte som bønder, men har nå gått videre i utdanning, sport og entreprenørskap. Den høyt fremskrittsvennlige og virksomme befolkningen har i løpet av de senere årene blitt vitne til en demografisk omveltning på grunn av stor migrasjon til Nord-Amerika og Europa, og som følge av kjønnsseleksjon ved hjelp av abort eller spedbarnsdrap. Folk reiser til utlandet i håp om å få et bedre liv, med jobb, penger og statsborgerskap. Siden Doaba har den største chamarbefolkningen i Punjab, har det nylig blitt sett forbedringer med tanke kastediskriminering blant resten av folket og de såkalte "lave kastene" er på vei frem. Denne framgangen blir sett på som et problem av noen i de høyere kastene, ofte de som har knyttet sin mentalitet til middelalderens India. Hovedårsaken til den økende ergrelsen overfor de "lave kastene" er den reverse (motsatte) diskrimineringen som rammer folk av "høyere kaste".

Jalandhar er blant de mer kjente byene i Doaba. Byen har den største tettheten av sykehus i Asia. DAVs første ingeniørhøyskole finnes også i Jalandhar, som forøvrig også har den største produksjonen av sportsutstyr i Punjab. Harbhajan Singh, som er en kjent spinnbowler på det indiske cricketlandslaget, kommer også fra denne byen. Andre byer i Doaba er Hoshiarpur, Kapurthala, Nakodar, Nawanshahr, Phagwara og Phillaur, som ligger på grensen mellom Doaba og Malwa.

Se også[rediger | rediger kilde]