Phagwara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Phagwara
Punjabi: ਫਗਵਾੜਾ
LandIndia India
DelstatPunjab
DistriktKapurthala
TidssoneUTC+05:30
Postnummer144401
Retningsnummer01824
Areal20 km²
Befolkning95 626 (2001)
Høyde over havet234 meter
Posisjonskart
Phagwara ligger i India
Phagwara
Phagwara
Phagwara (India)

Phagwara
31°08′N 75°28′Ø

Phagwara (punjabi: ਫਗਵਾੜਾ) er en by og et kommunestyre i distriktet Kapurthala i den indiske delstaten Punjab. Byen ligger på NH 1 (National Highway 1, Delhi-Amritsar) og har også jernbaneforbindelse via linjen Delhi-Amritsar. Chandigarh ligger 122 km unna, mens avstanden til Delhi er 354 km. Phagwara er et viktig knutepunkt både for jernbanelinjene og de forskjellige hovedveiene i Punjab. De fleste togene stopper her, som for eksempel Shatabdi Express. Phagwara ligger i det såkalte NRI-beltet (Non Resident Indians) i Doabaregionen i Punjab. (Doaba; landet knyttet sammen av to elver. De to elvene er Satluj og Beas.) Byen ligger i en gjennomsnittlig høyde på 234 moh.

Historie[rediger | rediger kilde]

Phagwara ble bygget av Shah Jahan som en markedsby. Over tid begynte noen mennesker med jordbruksdrift, og etter hvert fikk byen et landlig preg. Phagwara Sharki utgjør denne delen av dagens by. Denne delen av byen er i dag bare dekket av området rundt Sukhchainiana Gurdwara (Sukhchain Nagar) der noen mennesker fortsatt driver gårdsbruk.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde byen 95 626 innbyggere, hvorav 54 % var menn og 46 % kvinner.[1] Phagwara hadde da en gjennomsnittlig lesekyndighet på 77 %, noe som var høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. 80 % av mennene var lesekyndige, mens 73 % av kvinnene var det samme. 10 % av Phagwaras befolkning var barn under 6 år.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Phagwara er fremste industri- og handelssenter i Kapurthala distrikt på grunn av byens gode beliggenhet ved NH 1 mellom Jalandhar og Ludhiana. Byen har mange forskjellige typer produksjonsindustri, men de viktigste er tekstiler, bilkomponenter, maskinverktøy og jordbruksredskaper. I byen tilbys også flere tjenester knyttet til jordbruk.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Phagwara er en av de store utdanningsstedene i Doabaregionen. Byen blir enkelte ganger skrytt for å ha mange prestisjetunge skoler og college. College som finnes i byen er Guru Ravidas College, Guru Nanak College, Ramgharia College, Kamla Nehru College, GNBL College, MLU DAV College, St. Soldier Institute, Ramgharia Institute of Engineering & Technology, GNA-IMT (GNA Institute of Management & Technology), Lovely Professional University, G.H.K. Institute of Technology & Management og Ramgharia Polytechnic.

Den første hi-tech-landsbyen i Nord-India, Palahi, ligger i nærheten av Phagwara. Landsbyens fasiliteter inkluderer et fellesskap for Ramgharia Polytechnic, en college for jenter, en fotballbane, parker, gatebelysning, kloakksystem i rør og en historisk gurdwara dedikert til Guru Hargobind Sahib. Palahi var etter de sentrale myndigheters vedtak en av få landsbyer som skulle utvikles som en modellandsby.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]