Hopp til innhold

Dmitrij Iosifovitsj Ivanovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dmitrij Iosifovitsj Ivanovskij
Født28. okt. 1864[1]Rediger på Wikidata
Gdov County
Død20. juni 1920[2]Rediger på Wikidata (55 år)
Rostov-na-Donu
BeskjeftigelseVirolog, botaniker, biolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedStatsuniversitetet i St. Petersburg[1]
Det keiserlige universitet i St. Petersburg
Larin Gymnasium (–1883)
Doktorgrads-
veileder
Andrei Famintsyn
SøskenAleksey Ivanovsky
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
GravlagtBrethren Cemetery
Utmerkelser2. klasse av Sankta Annas orden
3. klasse av Sankta Annas orden
2. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen
4. klasse av Sankt Vladimirs orden
3. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen

Et chamberlandfilter.
Sovjetisk frimerke (1964).

Dmitrij Iosifovitsj Ivanovskij (russisk: Дмитрий Иосифович Ивановский; * 28. oktoberjul./ 9. november 1864greg. i landsbyen Nizy i guvernementet St. Petersburg i Russland, død 20. april 1920 i Rostov-na-Donu) var en russisk biolog og grunnlegger av den moderne virologi.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Ivanovskij studerte naturvitenskap under Andrej Sergejevitsj Faminzyn ved Universitetet i St. Petersburg (Russland), og ble uteksaminert derfra i 1888.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1890 ble Ivanovskij assistent ved Petersburgs vitenskapsakademis botaniske laboratorium. Fra 1895 til 1901 fungerte han som dosent på samme sted. I 1901 ble han professor ved Universitetet i Warszawa og i 1915 professor ved Rostovs universitet.

I 1887 beskjeftiget han seg for første gang med tobakkmosaikksyken. Dette var en sykdom som særlig rammet tobakksplanter. Biologen Adolf Mayer (1843–1942) hadde allerede i 1886 beskrevet at sykdommen var smittsom, men Mayer klarte ikke å identifisere årsaken til infeksjonen.

For å komme videre presset Ivanovskij plantevæske fra infiserte planter gjennom bakterietette filtere. Etter denne filtreringen undersøkte han to forskjellige prøver. Den første hadde han innhentet i 1887 i Bessarabia, det andre tre år senere fra Krimhalvøya. Han benyttet Chamberlandfiltere av porselen, som var ugjennomtrengelige for bakterier. Plantesaften fortsatte likevel å være infeksjonsbærende, og smitteevnen ble ikke redusert ved stadig gjentatte fortynninger, det vil si ved gjentatte filtreringer. Av dette konkluderte han at det dreide seg om en levende agens som ikke var synlig for de mikroskoper han hadde til rådighet, og at det ikke kunne dreie seg om en gift som lot seg fortynne. Han kalte denne agens tidvis for «mikrobe» og tidvis for «virus».

Med dette ble han den første som satte en smitteagens (tobakkmosaikkviruset) i forbindelse med ordet virus. Hans forståelse av og forklaring av ordet virus er den som skulle gjelde fra nå av. Tidligere bruk av ordet virus hadde vært bredere og mer ubestemt. Ivanovskij regnes dermed som en av grunnleggerene av den moderne virologi.

Han offentliggjorde sine funn i 1892 i vitenskapelige tidsskrifter i St. Petersburg og Warszawa – tidsskrifter som da ikke var særlig sentrale for europeiske virologer. I 1899 ble Ivanovskijs arbeider bekreftet ved funn gjort av Martinus Beijerinck (1851–1931), som ikke kjente til Ivanovskijs tidligere arbeider.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

  • Instituttet for virologi ved Sovjetunionens akademi for medisinske vitenskaper ble i 1950 oppkalt etter Ivanovskij. Samtidig ble Ivanovskijprisen opprettet; prisen ble delt ut hvert tredje år for beste vitenskapelige arbeid innen virologi.[3]
  • I 1964 ga det sovjetiske postvesenet ut et frimerke i anledning 100-årsjubileet for Ivanovskijs fødsel.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • D. I. Ivanovskij: O dvuch boleznjach tabaka. Tabacnaja pepliza. Mozatcnaja bolezn´ tabaka. Sel`skoje chozaistvo i lesovodstvo St. Petersburg (1892) 169: s. 104–121
  • D. I. Ivanovskij: Über die Mosaikkrankheit der Tabakpflanze. Zeitschrift für Pflanzenkrankheiten (1903) 13,1: s. 1–41

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b ESBE / Ivanovskij, Dimitrij Iosifovitsj[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Dmitry Ivanovsky, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Dmitry-Ivanovsky, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Resolution des Ministerrates der UdSSR vom 19. Oktober 1950, Nr. 4344.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Константин Ефремович Овчаров: Дмитрий Иосифович Ивановский 1864–1920. Изд-во АН СССР, Москва 1952.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]