Djevelhuletannkarpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Djevelhuletannkarpe
Djevelhuletannkarpe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cyprinodon diabolis
Wales, 1930
Norsk(e) navn: Djevelhuletannkarpe
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Strålefinnefisker
Orden: Tannkarper
Familie: Cyprinodontidae
Slekt: Cyprinodon
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigCR - Kritisk truet

CR — Kritisk truet

Habitat: ferskvann
Utbredelse: Devils hole, Nevada
36°25′31″N 116°17′27″V

Djevelhuletannkarpe (Cyprinodon diabolis) er en endemisk fiskeart som finnes i Devils Hole i Nevada i USA; et geotermisk akviferfôret ferskvannsbasseng i en kalksteinshule i Ash Meadows National Wildlife Refuge øst for Death Valley. Den er blitt beskrevet som verdens mest sjeldne fisk[2], med en bestand på færre enn 100 individer (2013)[3]. Den er også blant de virveldyrene i verden som har minst utbredelsesområde[3].

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Djevelhuletannkarpen er iriserende blå i fargen og vokser til en størrelse på kun 2,5 centimeter. Den er den minste av alle eggleggende tannkarper, og den mangler bukfinnene og tverrbåndene som de fleste andre tannkarper har. Fiskene har en levealder på ca. ett år og yngler hele året. De tilbringer mesteparten av livet i de øverste 25 meterne av bassenget.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Devils Hole i Nevada. Nesten hele habitatet til arten er synlig i dette bildet. Utstyret brukes til å overvåke vannstanden.

Devils Hole er et ekstremt miljø, med en vanntemperatur på om lag 34°C og et oksygennivå så lavt at det er nær den dødelige grensen for fisk[3]. Det antas at denne fisken har overlevd og tilpasset seg disse tøffe forholdene i titusenvis av år. Bassenget har en overflate på bare 20 m², og en dybde på om lag 150 meter. Saliniteten og temperaturen er nær konstant i hulen, og vannet skiftes ut gjennom tilførsel av grunnvann fra områdets akvifere bergarter. Grunnvannet hører til Amargosa Rivers tilsigsfelt.

Nedgang i bestanden og vernetiltak[rediger | rediger kilde]

Djevelhuletannkarpen ble registrert som utrydningstruet i 1967. Bestanden har en naturlig syklus med høyt og lavt antall individer. Mot høsten minker bestanden med 35-65 % i forhold til våren, grunnet naturlig død. Da tellingen startet i 1972 ble det registrert ca. 550 individer. Bestanden holdt seg stabil frem til 1997 da antallet falt av ukjente årsaker. Antall fisk har gått noe opp og ned i senere år. I 2013 ble det talt kun 35 fisker, det laveste antallet som er registrert noensinne[3].

Det forsøkes med forskjellige vernetiltak: fôring, beskyttelse av yngelen, overvåking av gytingen og flytting til andre miljøer, men djevelhuletannkarpens framtid er fortsatt usikker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cyprinodon diabolis The IUCN Red List of Threathened Species
  2. ^ «In a hole». The Economist (engelsk). Besøkt 13. oktober 2017. 
  3. ^ a b c d Service, U.S. Fish and Wildlife. «Devils Hole Pupfish Home Page». www.fws.gov (engelsk). Besøkt 13. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]