Diskusjon:Skiskyting under vinter-OL

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Nasjoner som ikke lenger eksisterer»[rediger kilde]

Medaljetabellen inneholdt historiske stater (tabellen er limt inn under slik den var). Jeg mener at det ødelegger for selve tabellens mening, nemlig å kunne sammenligne land: Deles Russland i tre, havner alle tre bak Norge, selv om russiske utøvere per 2010 har vunnet 20 gullmedaljer mot Norges 12. Problemet begrenser seg til to land: Tyskland og Russland. For Tyskland mener jeg at saken er nokså enkel: Alle vesttyskere og alle østtyskere bodde i det området som i dag heter Tyskland. Derfor har jeg slått sammen de tre statene i tabellen. For Russland er det ikke fullt så enkelt, siden dagens Russland bare utgjør en del av den tidligere Sovjetunionen og av Samveldet av uavhengige stater. Imidlertid kom med ett unntak alle sovjetiske medaljevinnere fra det som er dagens Russland. Jeg har derfor også slått sammen de tre statene, men er litt mer usikker på denne løsningen. Unntaket er Algimantas Šalna, som var med på stafettlaget som vant gull i 1984, og som kom fra Den litauiske SSR. Siden tre fjerdedeler av stafettlaget var russiske, syns jeg det må være greit å telle med medaljen i den russiske statistikken. Spørsmålet er kanskje om Litauen har gjort seg forjent til en delt niende plass i oversikten (at gullet i så fall telles dobbelt). Er det noen som har sterke meninger? Hvordan håndheves det i andre sammenhenger? Det eneste som i mine øyne ikke funker er den tidligere løsningen, der historiske stater telles uavhengig av etterfølgestatene, siden det gir et totalt villedende bilde. Hanno 1. apr 2011 kl. 17:47 (CEST)

Å slå sammen nåværende og historiske deltakernasjoner gir ikke så mange problemer akkurat på denne statistikken, men blir svært problematisk i flere andre OL-artikler. Det mest ryddige i mine øyne er å skille eksisterende og historiske deltakernasjoner fra hverandre, og så kan evt. leserene selv legge sammen og trekke fra. Den internasjonale olympiske komité er i alle fall veldig nøye med å skille på dette, og bruker egne landskoder for de tidligere og nåværende nasjonene. Tyskland (GER), Vest-Tyskland (FRG) og Øst-Tyskland (GDR) regnes som tre forskjellige deltakernasjoner. Til og med den samlede tyske troppen mellom 1960 og 1968 har egen landskode (EUA), og blir ikke sortert sammen med de nåværenede tyske medaljene. Når det gjelder Sovjetunionen (URS)/SUS (EUN)/Russland (RUS) er saken den samme. Og som du nevner, hva skal så gjøres med de medaljene som er vunnet av f.eks deltakere fra Litauen for Sovjetunionen? De ble vunnet av en deltaker for Sovjetunionen og skal stå oppført for Sovjetunionen. Dette har jo ikke så mye med nåværende geografisk tilhørighet å gjøre... I andre OL-artikler er historiske og nåværende nasjoner adskilt. Det jeg synes gir et villedende bilde, er å gi inntrykk av at Øst-Tyskland, Vest-Tyskland og Tyskland er/var (så og si) samme nasjon - fordi de alle er tyske. Fikk Tyskland lov til å stille med to tropper fra 1972 til 1988...? Hva så med andre historiske nasjoner? Jeg synes det også blir feil å for eksempel slå sammen Tsjekkoslovakia (TCH) og Tsjekkia (CZE). Skal man så lete fram de utøverene som nå har geografisk tilhørighet i Slovakia og skille ut de? Og for å tydeliggjøre problemet ytterligere: Hva med Jugoslavia, Kroatia, Slovenia, Serbia, Montenegro, Serbia og Montenegro osv? Disse eksemplene påvirker ikke akkurat denne tabellen så veldig, men for en enhetlig behandling av alle statistikkene på alle OL-sidene, mener jeg det beste er å ikke slå sammen historiske og nåværende deltakernasjoner. Sånn prinsippielt... Mvh. Knuteinar (diskusjon) 12. mar 2012 kl. 04:08 (CET)
Det hender jeg er borti parallelle situasjoner inne systematikken (skal salamandere hete Urodela eller Caudata for eks?) I den grad det er uenighet, avgjøres det alltid ved å henvise til en ekstern autoritet. Her burde saken være soleklar, når den Den internasjonale olympiske komité er den soleklare autoriteten. Når de skiller på land, burde deres avgjørelse være den som tillegges vekt. Petter Bøckman (diskusjon) 12. mar 2012 kl. 10:55 (CET)

Jeg har ingen sterke emosjoner rundt dette. Det kan høres ut som om gjeldende praksis er å følge IOC (selv om den selvfølgelig ikke har autoritet til å definere hva som er et land). I så fall er det bare å klippe ut tabellen under og lime den inn i artikkelen igjen. Hilsen, Hanno (diskusjon) 15. mar 2012 kl. 17:53 (CET)

Medaljetabell (opprinnelige versjon)[rediger kilde]

Kursiv tekst angir nasjoner som ikke lenger eksisterer

De olympiske ringer
De olympiske ringer
Medaljefordeling i skiskyting menn og kvinner 1960–2010 Skiskyting
Nr Land GullGull SølvSølv BronseBronse Totalt
1 Tysklands flagg Tyskland 16 18 9 43
2 Norges flagg Norge 12 11 6 29
3 Sovjetunionens flagg Sovjetunionen 9 5 5 19
4 Russlands flagg Russland 9 4 7 20
5 Frankrikes flagg Frankrike 4 4 9 17
6 Øst-Tysklands flagg Øst-Tyskland 3 4 4 11
7 Sveriges flagg Sverige 3 1 6 10
8 OLs flagg SUS 2 2 2 6
9 Canadas flagg Canada 2 0 1 3
10 Tysklands flagg Vest-Tyskland 1 2 2 5
11 Slovakias flagg Slovakia 1 1 1 3
12 Bulgarias flagg Bulgaria 1 0 1 2
13 Sveits’ flagg Sveits 1 0 0 1
14 Finlands flagg Finland 0 5 2 7
15 Belarus’ flagg Belarus 0 2 2 4
16 Østerrikes flagg Østerrike 0 2 1 3
17 Italias flagg Italia 0 1 2 3
Ukrainas flagg Ukraina 0 1 2 3
19 Kasakhstans flagg Kasakhstan 0 1 0 1
Polens flagg Polen 0 1 0 1
21 Kroatias flagg Kroatia 0 0 1 1