Diskusjon:Skandinavisme

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Flettemateriale[rediger kilde]

Jeg legger hit et avsnitt fra artikkelen Nordisme. Nordisme er nå redirigert hit, ettersom det anses som forholdsvis synonymt med skandinavisme. Teksten og begrepene bør i alle fall harmoniseres med hverandre, og sammenarbeides tettere, dersom denne teksten skal inn i artikkelen. --MHaugen 18. mar 2008 kl. 09:52 (CET)
Greit nok, men «nesten uredigert» er en overdrivelse ... se den ene og den andre diffen. --Eivind (d) 18. mar 2008 kl. 09:57 (CET)
OK, beklager at jeg brukte litt skarpe ord. --MHaugen 18. mar 2008 kl. 10:38 (CET)
Ikke noe problem (: --Eivind (d) 18. mar 2008 kl. 10:39 (CET)

Nordisme[rediger kilde]

Nordisme som en samlende ideologi har sitt opphav i Nordens felles kultur, historie, språk og sosialdemokratiske styre, og bygger på ønsket om samarbeid mellom de nordiske statene. En nordisk regional identitet ble aktuell etter andre verdenskrig under den kalde krigen. Utviklingshjelpsamarbeid var, blant annet, et ledd i utbyggelsen av det nordiske felleskapet. Det nordiske felleskapet var et verdifelleskap som bygget på ideén om verlferdsstaten og oppfattelsen av de nordiske landene som harmoniske demokratier, og derved foregangsland for de utviklingen i samfunnet. Tanken var en demonstrasjonseffekt som virket positivt overfor de nye landene i de sørliggende områdene, ved gode resultater av samarbeid regionalt. Altså skulle Norden tjene som en utviklingsmodell.

Dette skulle igjen lette den administrative byrden på mottakerlandene. Det store antallet aktører på giversiden bandt opp nevneverdige ressurser i de svakerestilte mottakerapparatene. Det ble oppfattet som fordelaktig å stå sammen for å støtte opp om hverandre på områder hvor det enkelte landet var uerfarent.

Nordisme kan betraktes som en etterfølger av skandinavismen ettersom mange nordister ønsker et nordiske samarbeid på bekostning av andre internasjonale samarbeid. Ideologien er å utnytte det beste fra hvert nordisk land.

Nordistisk politikk gå ut på å skape en nordisk union som innebærer tett samarbeid mellom nordiske land. Blant de som støtter denne løsningen finnes det både de som ønsker en nordisk union innenfor EU og de som vil forlate EU for å skape en nordisk union som et alternativ. Det finnes også de som vil at Norden skal bli en stat, noen vil ha enhetsstat og andre en forbundsstat.[trenger referanse] Nordismen ønsker et samarbeid mellom Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island og de tre selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland

Noen regner ikke med Finland da landet ikke har et skandinavisk språk. Et eksempel på nordisme er et lite politisk parti som heter Ny Framtid som taler for en nordisk union. De vil at Sverige skal forlate EU og bli union med Norge og Finland, iblant nevnes også Island. Derimot nevner de ytterst sjelden Danmark.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skandinavisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 08:14 (CEST)[svar]