Diskusjon:Roald Amundsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
TRENGER VEDLIKEHOLD: Roald Amundsen er en anbefalt artikkel som gjennomgår en revurdering.

Revurdering av artikkel Følgende vesentlige mangler er anført:

  • Mange vedlikeholdsmerker i teksten
  • Manglende flyt i prosaen, med tildels listepreg
  • Svak kildebruk, med uformaterte referanser
  • Utdatert omtale, som ikke reflekterer litteraturen fullstendig.

Dersom disse manglene ikke er utbedret, eller påstanden om mangler imøtegått, i løpet av to uker, vil anbefalt-statusen bli fjernet. Revurderingen av artikkelen startet 24. februar 2021.


Husk å varsle eventuelle hovedbidragsytere (se artikkelens historikk) ved å legge inn
{{subst:UA-advarsel|Roald Amundsen}} ~~~~
på deres brukerdiskusjonssider, samt å opplyse om merkingen på WP:Notiser og på oppslagstavlen, slik at andre blir gjort klar over den.

Anbefalt artikkel Roald Amundsen er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Wikipedia Roald Amundsen har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 50, 2011.
Underprosjektets logo Artikkelen Roald Amundsen er del av underprosjektet Antarktis, som søker å øke antall artikler relatert til Antarktis og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende artikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen eller besøke prosjektsiden, hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som må gjøres.
Anbefalt artikkel AA Denne artikkelen har av prosjektet blitt vurdert til å være på nivå anbefalt på kvalitetsskalaen. (Merk at prosjektets standarder kan avvike noe fra øvrige slike vurderinger på Wikipedia.)
Høy Denne artikkelen er av høy prioritet innen sitt emne.

Ønskeliste: Forskning i Antarktis · Antarktis’ natur · Antarktis' geografi · Antarktisk tannfisk · Smith Island

Crystal Clear app kedit.svg Artikkelen Roald Amundsen var ukens dugnad uke 29, 2006. Det innebar at artikkelen fikk ekstra oppmerksomhet i løpet av uka, med mål om at artikkelen skulle bli så bra som mulig.

Oppgaver for Roald Amundsen:

rediger - historikk - overvåk - oppdater

R.A var styrman på Belgica-ekspedisjonen 1898-1899, som var den første til å overvintre på Antarktis. Viktig å få det med fordi Scott fremstiller Amundsen som en nykommer til «hans» Antarktis. Noen bemerkninger til det anonyme kommenteret


Om Scott har fremstilt Amundsen som en «novise» kan ikke det ha vært ment for publsering. Amundsens tilstedeværelse lå som en skygge eller «mare» under hele den antarktiske vinter og før og selve fremstøtet: Scott hadde fått anledning ti å studere Amundsens skiustyr og kjelker. Han ble fort klar av hans mekaniske traktorer lite kunne utrertte og de brøt sammen i tur og orden, uprøvde som de var for bruk i den ekstreme kulden. (De var bli testet på Fefor under forhold som på ingen måte kunne sammenlignes).

Det må ha vært verdens mest skuffede man som kom fram til Sydpolen den 6. januar 1912 og finner Amundsens telt med et norsk flagg reist på en skistav. Inne i teltet finnes noe reserveproviant som Amundsen kunne unnvære, et brev til Scott og et forseglet brev til Kong Haakon VII som Amundsen ber Scott bringe tilbake.

Den tyske historiker og novelist Stefan Zweig har i en novelle kalt Kampen om Sydpolen gjort seg noen tanker om hvor lite det var som skilte de to.

Snart finnes dett ikke mulighet for tvil. Det mørke punktet viser seg å være et flagg som er bundet fast tilet sledestativ.Det vaier over en forlatt leierplas med spor etter sledehunder og hundepoter Det ufattelige er hendt: Polen hvor ingen menneskerhar satt sin for på årtusner, ja kanskje aldri før så lenge jorden har eksistert. Den er blitt oppdage to ganger på et molekyl av tid, på mindre av en måned. Og de er kommet sist fram. En måned er de kommet for sent — av millioner av måneder F.bendik

Man kan alltid stille spørsmål. Her som i all idrett er det førstemann som vil bli husket. Toeren og de andre forsvinner i histoiens glemmebok. Ville Scott ha bltt husket om han hadde berget seg gjennom stabaset og kommet seg tilbake til England.? Ville han da ha fått den samme heltestatus? - Men det er jo en annen sak som ikke kommer denne artikkel ved F.bendik 20. jul 2006 kl.05:21 (UTC)

Ukas dugnad nærmer seg slutten, Stemte for, men har registrert liten respons hos wikipedianere. Artikkelen er blitt en del utvidet. Det finnes et par wikipedianer som er flinke til å flikke på sproget. Håper de trår til. Noen røde lenker er blitt blå. Et par til er underveis. Det gjelder Frederick Cook og Robert Peary

F.bendik 22. jul 2006 kl.11:05 (UTC)

Vedr seksjonen Søket etter Nobile. Jeg tolker det slik at Amundsen var med Latham men dette kommer ikke godt nok frem i artikkelen. Det hadde også vært interessant å vite hvem andre som var med på Latham, og siden det først er tatt opp, hva utfallet av Nobiles havari ble. Tsaetre 26. jul 2006 kl.11:17 (UTC)

Det var den franske stat som stilte flyet «Latham» til disposisjon. Med flyet var var de franske flyverne Guilbaud og Cuverville samt radiotelegrafist Valette og mekaniker Brazy. Amundsen var ekspedisjonens leder og hadde valgt å ta med sin gamle venn Leif Dietrichson som hadde vært fører av N-24 på flyferden i 1925. Det var seks mann som omkom.

Artikkelen har lenke både til Umberto Nobile og Luftskipet Italia. Utfallet av Italias havari og Nobiles skjebne hører vel hjemme der. men uten å ha referanser for hånden så skjedde ulykken under Italias «landing» på et isflak Landingen var så kraftig at førergondolen ble revet løs og falt på isen med Nobile og en del av mannskapet. Luftskipet steg umiddelbart og var fullstendig uten styring. Det er senere ikke blitt funnet, Ombord i aktergondolen var resten av mannskapet, deriblant den svenske meteorologen Malmgren

F.bendik 30. jul 2006 kl.13:41 (UTC)


Nærmer seg nivå for anbefalt[rediger kilde]

Denne artikkelen har sakte men sikkert vokst seg nesten fullvoksen, og kan trolig nomineres til anbefalt-status snart. Det er imidlertid noen avsnitt som er svakere enn andre. Kanskje noen med sans for saken kan ta en siste innspurt? Mvh --MHaugen 21. apr 2008 kl. 17:37 (CEST)

Har lenge tenkt jeg skulle ta de siste detaljene som mangler, men det har blitt med tanken så langt. Skal se om det blir muligheter for en liten langspurt i løpet av den første halvdelen av nærmeste fremtid. Reinhard Heydt 21. apr 2008 kl. 19:00 (CEST)
Første halvdel av nærmeste fremtid har passert og artikkelen er foreslått som anbefalt Dette usignerte innlegget ble skrevet av Reinhardheydt (diskusjon · bidrag) 25. okt. 2008 kl. 01:38 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)Svar[svar]

Revurdering[rediger kilde]

Kanskje på tide å revurdere artikkelen? Den begynner å få riktig mange vedlikeholdsmaler etterhvert…Nutez (diskusjon) 16. des. 2020 kl. 20:12 (CET)Svar[svar]

Enig. Denne har gått ut på dato for noen år siden og bør nedgraderes. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 17. des. 2020 kl. 21:24 (CET)Svar[svar]
Da har jeg satt igang revurdering. Bidrag ønskes velkomne. Nutez (diskusjon) 24. feb. 2021 kl. 05:40 (CET)Svar[svar]