Dirndl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Unge kvinner fra Bayern poserer med løvetann iført ulike varianter av Dirndl-kleid («bondejentekjole»), tradisjonell sørtysk kvinnedrakt med skjørt og snøring (eller tilsvarende kjole), bluse og forkle.

Dirndl, også kalt Dirndl-kleid, Dirndlgewand, Dirndlgwand og annet på tysk, er en bunadsliknende kjoledrakt med livstykke og forkle som tradisjonelt blir båret av kvinner og jenter fra Bayern, Sør-Tirol, Østerrike[1] og Liechtenstein. Tøy som er inspirert av dirndl eller tyske folkedrakter generelt, kalles Landhausmode («hus-på-landet-mote», «hyttemote»). Dirndl og Lederhosen er «tradisjonelle» plagg under de tyske oktoberfestene.

Ordet kommer av Dirne og diminutiv Dirndl som betyr «jente» og «tjenestepike» i sørtyske dialekter,[2] mens Dirnehøytysk har betydningen «prostituert».[3]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Dirndl-antrekket består vanligvis av en forholdsvis kort kjole eller et skjørt med stramt livstykke av mørkt, blomstrete bomullstøy med knapper eller snøring. Kjolen blir båret sammen med et forkle og en hvit bluse med korte puffermer.[2]

Stoffene er vanligvis av bomull, lin og silke. Drakten kan være dekorert med mønstre, sløyfer og bånd, ha ulik farge, lengde og snitt innenfor grunnformen. Plaggene kan lukkes og festes med knapper og snøring, men også hekter og hemper og glidelåser.

Historikk og bruk[rediger | rediger kilde]

Kjoledrakten bygger på historiske folkedrakter som ble båret i de små landsbyene i Alpene på 1800-tallet og særlig brukt av bonde- og tjenestejenter.

Nazi-Tyskland hentet frem de tyske folkedraktene i håp om å skape en tidsriktig moteretning. Dirndl ble som klassisk kjole fra Bayern og Tyrol symbol på forsøket. Eva Braun og Leni Riefenstahl ble avbildet i dirndl, selv Marlene Dietrich i Hollywood.[4] Da Gertrud Scholtz-Klink fikk tegnet en uniform til medlemmene i Bund Deutscher Mädel, det nazistiske jenteforbundet, sørget hun for å ta utgangspunkt i en dirndl. Førsteutgaven ble likevel forkastet av Adolf Hitler selv, som innvendte at den ikke var kvinnelig nok. Ifølge ham skulle en tysk jente være tiltrekkende også i arbeidstøy, mens utkastet minnet ham om en «potetsekk». Det kom mer vellykte utgaver, og i 1939 tok to parisiske moteskapere dirndl inn i vårkolleksjonen.[5]

I nyere tid har Vivienne Westwood latt seg inspirere av dirndl,[6] og uttalte da hun besøkte Østerrike i 2001: «Jeg forstår ikke dere østerrikere. Hvis alle kvinner gikk i dirndl, ville det ikke finnes noe stygt i verden.»[7] Sommeren 2021 ble utstillingen Dirndl. Tradition goes Fashion arrangert på keiserslottet i Bad Ischl.[8]

Dirndl og Landhausmode var mindre i bruk en periode etter andre verdenskrig, men har blitt en populær kjolemote i senere år[9] og vanlig festantrekk under oktoberfestene i München. Det gjelder både dirndl-kjoler i mer tekkelige varianter og drakter med kortere skjørt, livstykke som bare rekker til under brystene, og dirndl-bluser med dyp utringning og nakne skuldre. Det finnes også pushup-BH-er som løfter og samler bysten i utringningen.[10] Overdrevent dekorerte, korte og «sexy» varianter forekommer også, ofte som et karikert kostyme for rollelek som tysk «ølpike» og liknende.

Skjørt og kjoler med vestformet livstykke, forkle og bluse var vanlig i den europeiske kvinnedrakten på 1600- og 1700-tallet. Ulike formvarianter av dette antrekket er beholdt i en mengde europeiske folkedrakter, også i norske kvinnebunader.

Betegnelse[rediger | rediger kilde]

Klær og plagg som likner på dirndl og tilsvarende Tracht-antrekk, tradisjonelle tyske «bunader», kan på tysk kalles Landhausmode, «hyttemote». Mens tyske folkedrakter omfatter lokale, historiske varianter og markerer en sosial status, er dirndl mer uformell og uten klare regler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]