Dirndl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Unge kvinner fra Bayern poserer med løvetanner iført ulike varianter av Dirndl-kleid («bondejentekjole»), tradisjonell, sørtysk kvinnedrakt med skjørt og snøreliv (eller tilsvarende kjole), bluse og forkle.

Dirndl, også kalt Dirndl-kleid, Dirndlgewand, Diandlgwand og annet på tysk, er en type kjoledrakt som tradisjonelt blir båret av kvinner og jenter fra Bayern, Sør-Tirol, Østerrike[1] og Liechtenstein. Dirndl-antrekket består vanligvis av en forholdsvis kort kjole eller et skjørt med stramt livstykke av mørkt, blomstrete bomullstøy med knapper eller snøring som blir båret sammen med et forkle og en hvit bluse med korte puffermer.[2] Stoffene er vanligvis av bomull, lin og silke. Drakten kan være dekorert med mønstre, sløyfer og bånd, ha ulik farge, lengde og snitt innenfor grunnformen. Plaggene kan lukkes og festes med knapper og snøring, men også hekter og hemper og glidelåser. Kjoledrakten bygger på historiske folkedrakter som ble båret i de små landsbyene i Alpene på 1800-tallet og særlig brukt av bonde- og tjenestejenter. Ordene Dirn og Dirndl betyr «småjente» og «tjenestepike» på flere bairiske og østerrikske dialekter.[2]

Klær og plagg som likner på dirndlen og tilsvarende Tracht-antrekk, tradisjonelle, tyske «bunader», kan på tysk kalles Landhausmode, «mote fra landet». Mens tyske folkedrakter omfatter lokale, historiske varianter og markerer en sosial status, er dirndlen mer uformell og uten klare regler. Dirndl og Landhausmode var mindre i bruk en periode etter andre verdenskrig, men har blitt en populær kjolemote de seinere åra [3] og vanlig festantrekk under oktoberfestene, årlige ølfestivaler som opprinnelig ble holdt i München. Det gjelder både dirndlkjoler i mer tekkelige varianter og drakter med kortere skjørt, livstykke som bare rekker til under brystene, og dirndl-bluser med dyp utringning og nakne skuldre. Det finnes også pushup-BH-er som løfter og samler bysten i utringningen.[4] Overdrevent dekorerte, korte og «sexy» varianter forekommer også, ofte som et karikert kostyme for rollelek som tysk «ølpike» og liknende.

Skjørt og kjoler med vestformede livstykker, forkleer og bluser var vanlig i den europeiske kvinnedrakten på 1600- og 1700-tallet. Ulike formvarianter av dette antrekket er beholdt i en mengde europeiske folkedrakter, ikke bare i den tyske Dirndl, men for eksempel også i norske kvinnebunader.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]