Massoud Barzani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Massoud Barzani
Masoud Barzani 2019.jpg
Født16. aug. 1946[1][2]Rediger på Wikidata (75 år)
MahabadRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete Iraks statsminister (20042004), President of Iraqi Kurdistan (20052017)Rediger på Wikidata
Far Mustafa BarzaniRediger på Wikidata
Søsken Idris Barzani, Ubaidullah BarzaniRediger på Wikidata
Barn Masrour BarzaniRediger på Wikidata
Parti Kurdistans demokratiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet IrakRediger på Wikidata

Mesûd Barzanî (født 16. august 1946 i Mahabad i Iran) er den første presidenten i Kurdistan Regional Government i Irak og leder av Kurdistans demokratiske parti i Irak.

KDP[rediger | rediger kilde]

Massoud Barzani etterfulgte sin far, den tidligere kurdiske nasjonalistlederen Mustafa Barzani som leder av KDP i 1979.

Barzani ledet i 1992 KDP ved etablering av en regjering i Kurdistan (Irak) sammen med det andre store kurdiske partiet i Nordirak, PUK, ledet av nåværende president i Irak, Jalal Talabani. Uenigheter mellom disse partiene førte til at den kurdiske regionen ble delt opp i to separate områder.

I 1996 ba Barzani om hjelp fra Iraks president Saddam Hussein til å erobre byen Arbil fra PUK. PUK fikk støtte fra Iran i disse kampene som etterlot seg flere tusen døde.

I 1998 ble det under amerikansk press inngått en fredsavtale mellom partiene til Barzani og Talabani, og de to partiene opprettet sammen med flere mindre partier en allianse, Kurdistan Front, som fortsatt består.

President for KRG[rediger | rediger kilde]

Etter invasjonen i Irak i 2003 ble Barzani medlem av regjeringsrådet i landet og var president for dette i april 2004. I juni 2005 ble han valgt til president for den autonome kurdiske regionen av det regionale parlamentet i Arbil.

25. juli 2009 ble Barzani gjenvalgt som kurdisk president gjennom demokratisk valg, og fikk nesten 70% av stemmene.

Internasjonale observatører rapporterte forøvrig i januar 2006 at det hadde vært enkelte uregelmessigheter ved gjennomføringen av valget, og også ved senere valg ble PUK og KDP anklaget for valgfusk [1] Arkivert 22. februar 2014 hos Wayback Machine..

I 2013 ble Barzanis presidentperiode forlenget med to år av det kurdiske parlamentet, fram til 19. august 2015. Sommeren 2015 krevde KDP at presidentperiodene skulle forlenges ytterligere, men møtte motstand fra de øvrige partiene , som tilsammen hadde flertall.

Korrupsjon[rediger | rediger kilde]

Familien Barzani blir hyppig beskyldt for korrupsjon, og antas å ha en formue på rundt $3 milliarder dollar.[3]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Masoud Barzani, Munzinger IBA 00000020354, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Masud Barsani, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id barsani-masud[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ BBC, Voanews.com og Det hvite hus)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]