Nouri al-Maliki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nouri al-Maliki
نوري كامل المالكي
Nouri al-Maliki i Bagdad april 2006
FødtNouri Kamel al-Maliki
20. juli 1950 (73 år)
Iraks flagg Abu Gharaq Irak
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Bagdad
Salahaddin University-Erbil
PartiIslamic Dawa Party
NasjonalitetIrak
Iraks statsminister
20. mai 2006 – 2014
ForgjengerIbrahim al-Jaafari
EtterfølgerHaider al-Abadi
Signatur
Nouri al-Malikis signatur

Nouri Kamel al-Maliki (arabisk: نوري كامل المالكي DIN: Nūrī al-Mālikī; født 20. juli 1950) var Iraks statsminister fra 2006 til 2014. Han har vært visepresident i Irak siden 2014. Han er sjiamuslim og ledet det sjiamuslimske Dawa-partiet fra 2007 til 2014. Fra 2014 har han vært generalsekretær i partiet.[1]

Kort biografi[rediger | rediger kilde]

Nouri Maliki ble født nær den irakiske byen Hilla i 1950. Han studerte arabisk litteratur ved universitetet i Bagdad, i studietiden meldte han seg inn i det sjiamuslimske Dawa-partiet og ble aktiv i opposisjonen mot Baatistpartiets styre under Saddam Hussein. Etter universitetet arbeidet han i undervisningsdepartementet i Hilla.

I 1980 måtte Maliki rømme fra Irak sammen med resten av partiledelsen. Etterhvert bosatte han seg i Syria frem til Saddam-regimets fall i 2003. I Syria arbeidet han for partiet imot regimet i Irak, men hadde ingen betydelig rolle. I denne perioden tok han pseudonymet «Jawad» som han brukte frem til han ble statsminister.

Etter invasjonen i 2003 ble Malaki nestleder i komiteen som skulle fjerne baatistenes innflytelse i det irakiske samfunnet. I januar 2005 ble han valgt inn i den foreløpig nasjonalforsamlingen, og spilte en viktig rolle i forhandlingene som ledet fram til ny grunnlov høsten 2005. Han var også nestleder i Dawa-partiet, under Ibrahim al-Jaafari som også var statsminister i overgangsregjeringen som leder for Sjia-alliansen.

Maliki er gift og far til en sønn og fire døtre. Hans sønn Achmed var tidligere sikkerhetssjef hos Maliki og også to svigersønner har arbeidet for ham, noe som ledet til anklager om nepotisme.[1]

Statsminister[rediger | rediger kilde]

Etter valget på nasjonalforsamling i desember 2005 fortsatte Sjia-alliansen som den største blokken, men al-Jaafaris kandidatur var lite populært blant kurdere og sunnier. Konstituering av ny regjering ble utsatt til april 2006 da al-Jaafari trakk seg og Sjia-alliansen lanserte Maliki som sin kandidat.

Den 22. april 2006 ble Nouri al-Maliki utpekt som statsminister i Irak av president Jalal Talabani. Utnevnelsen var starten på harde forhandlinger om sammensetningen av den nye samlingsregjeringen på 37 medlemmer som ble godkjent av nasjonalforsamlingen 20. mai. De viktige posisjonene som forsvars- og innenriksminister ble ikke besatt før 6. juni.

Maliki besøkte USA i juli 2006 og Iran den 11-12. september[2]

Som statsminister har Maliki hatt som mål å samle landet, i begynnelsen av statsministerperioden var det liten fremgang. Men etterhvert ble situasjonen bedre med mindre vold og terror. Irakiske styrker har overtatt ansvaret over stadig mer av landet.

2.3. mars 2008 besøkte Irans president Mahmoud Ahmadinejad Irak, som den første iranske presidenten noensinne, og hadde bl.a samtaler med Maliki.

25. mars 2008 begynte den irakiske hæren startet en operasjon (kodenavn Saulat al-Fursan, engelsk: Operation Charge of the Knights[3]) som hadde til hensikt å drive Mehdihæren ut av den sørlige irakiske byen Basra.[3] Slaget ble betegnet som den største operasjonen de irakiske regjeringsstyrkene har utført siden Saddam Husseins tid.[4] Maliki overvåket personlig operasjonen i Basra, ifølge en britisk militær talsmann.[5] Kampene i Basra spredde seg etterhvert til flere byer i det sørlige Irak, inklusive Bagdad. Etter en stund flyktet ledelsen for militsen til Iran og voldsnivået har falt betydelig.

Utdypende artikkel: Slaget om Basra 2008

Utdypende artikkel: Mahdi-militsens opprør 2008

Maliki fikk fortsette i embedet etter valget i 2010. Perioden ble preget av tiltagende uroligheter i landet, særlig ved framveksten av Den islamske staten Irak og Levanten (IS).[1]

Ved valget i 2014 vant alliansen han tilhørte flertall og Maliki ga uttrykk for at han ønsket å fortsette som president. Men han var sterkt svekket innad i Irak hvor parlamentet ikke ville gi ham fornyet tillit og mistet etterhvert også støtten fra USA. I august 2014 ga president Fuad Masum oppdraget med å forme ny regjering til Haider al-Abadi som også tilhører Dawa-partiet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Profile: Nouri Maliki BBC. 12 August 2014. [1] fra originalen 19 February 2015
  2. ^ (en) nysun.com
  3. ^ a b (en) BBC News: Iraq forces battle Basra militants, 25. mars 2008
  4. ^ (no) Dagbladet: Eksplosive kamper i Irak, 26. mars 2008
  5. ^ (en) Al Jazeera English News: Iraqi forces battle Basra militias, 25. mars 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]