Hopp til innhold

Dildo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Silikondildo

En dildo er et fallos-formet sexhjelpemiddel beregnet for onani eller seksuelt samkvem. Det er uenighet rundt den presise definisjonen av en dildo. Stort sett defineres det som en ikke-vibrerende innretning som ligner en penis i form, størrelse og generelt utseende. Noen inkluderer også vibrerende innretninger, såkalte vibratorer, i denne definisjonen. Andre utelukker penisproteser. Noen inkluderer fallos-formede gjenstander med det klare formål å penetrere kroppsåpninger, selv om de ikke ligner en penis.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dildoer har vært brukt av mennesker i svært lang tid. Man vet ikke nøyaktig hvor lenge, men det er funnet spor som tyder på at de i hvert fall var i bruk for 2000 år siden. Det er funnet steindildoer under arkeologiske utgravninger, og dildoer i en eller annen form har sannsynligvis vært brukt gjennom hele menneskehetens historie.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet «dildo» kommer muligens fra det italienske «diletto», som betyr «nytelse».[1] En annen mulig opprinnelse for ordet er ordene «Dil Doul», som betyr en erigert penis. Dette uttrykket er brukt i den gamle sangen «The Maids Complaint for want of a Dil Doul», som var en del av biblioteket til Samuel Pepys.

Materialer[rediger | rediger kilde]

Dildo av tre

Tidlige dildoer var laget av stein, tre, lær, voks, eller keramikk. Av disse er lærdildoer med hardt pakket bomullsfyll fremdeles i bruk av enkelte. Gummidildoer, som regel støpt rundt en stålfjær for å gjøre dem stivere, ble tilgjengelige i 1940-årene. Disse var forbundet med fare for alvorlige skader når gummien til slutt sprakk.

Senere kom dildoer laget av PVC, som er det mest vanlige materialet i billige dildoer i dag. Det blir også laget dildoer i forkrommet stål, som blir brukt av enkelte, spesielt i BDSM-miljøer. Disse er ikke fleksible, og er derfor ikke særlig komfortable i bruk.

I 1990-årene ble silikondildoer mer populære, og denne trenden har økt ettersom prisene har gått ned. Silikon er lettere å holde rent og har ikke den karakteristiske plastlukten PVC har. Da de først ble introdusert var de dyre, men har etter hvert blitt rimeligere. Silikon holder godt på kroppsvarme og leder vibrasjoner godt, noe som gjør silikondildoer godt egnet for bruk sammen med en vibrator. Silikon er også et materiale av høy kvalitet som kan steriliseres ved koking eller bleking.

Dildo i akryl

Mer nylig har det kommet dildoer av borsilikatglass (Pyrex) på markedet. Disse er dyre og ikke fleksible, men en del bruker dem delvis fordi de kan varmes til kroppstemperatur i varmt vann, og steriliseres ved koking.

Et annet nyere dildomateriale er Cyberskin, et materiale som er laget for å se ut som og føles som menneskehud. Mange mener at Cyberskin føles ganske realistisk, men det er et porøst materiale som ikke kan steriliseres. Det blir ofte klebrig etter å ha blitt vasket, og er betydelig mer ømfintlig enn silikon.

Dildoer av PVC og Jelly har vært mye diskutert, spesielt rundt helsefare da enkelte inneholder ftalater, et mykgjøringsmidler som tilsettes mange plaststoffer. Ftalater kan komme inn i kroppen gjennom slimhinner i munnen, vagina eller anus, og blir forbundet med fare for kreft og fødselsdefekter. Eksperter og forskere strides om hvorvidt det i det hele tatt er noe helsefare rundt normal bruk av sexleketøy som inneholder stoffet.

Produkter av PVC og Jelly bør ikke kokes men rengjøres med rensegelé for sexleketøy i tillegg til mildt såpevann. Silikondildoer og silikonbaserte glidemidler er kompatible når silikonen i dildoen er av høy kvalitet. De fleste leverandører opplyser om dette i produktinformasjonen. Et vannbasert glidemiddel går til alle typer dildoer, uansett materiale det er laget i. Porøse materialer suger til seg fuktighet og fungerer mer optimalt med et glidemiddel.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt er dildoer utformet som en menneskelig penis, med varierende grader av detaljer. Til tross for dette produseres det mange dildoer som ikke er laget for å realistisk gjenskape den mannlige anatomien, og dildoer kommer i mange forskjellige former. For eksempel kan de ligne gudinne-figurer eller delfiner, eller bare være praktiske kreasjoner som stimulerer kvinner bedre enn konvensjonelle utforminger. I Japan blir mange dildoer formet som tegneseriefigurer som for eksempel Hello Kitty for å unngå lover som forbyr salg av obskøne gjenstander.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Det mest vanlige bruksområdet for dildoer er vaginal og/eller anal penetrering. Dildoer har også en fetisjistisk verdi, og noen par bruker dem for eksempel ved å stryke dem over huden under forspill. Dildoer av passende størrelse kan også brukes som knebel, til oral penetrering eller en form for kunstig fellatio, eller til anal penetrering. Noen bruker dildoer som er designet spesielt for å stimulere G-punktet. Dildoer brukes av mennesker av begge kjønn og alle seksuelle orienteringer, alene eller sammen med andre.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Dobbeldildo

En dildo som er laget for å penetrere anus og bli der en stund kalles en «butt-plugg» eller analplugg. Dildoer som brukes til gjentatt anal penetrering kalles som regel bare dildo. Det finnes dobbeldildoer både med skaft med forskjellig størrelse som peker i samme retning for samtidig vaginal og anal penetrering, og rette utgaver med to skaft som peker i motsatte retninger slik at to kvinner eller to menn, eller en kvinne og en mann kan dele den samme dildoen. Dildoer uten en utvidet ende eller andre måter å kontrollere dybden på bør ikke brukes analt, da de kan være vanskelig å få ut igjen.

Strap-on dildo

Det finnes også dildoer som er utformet spesielt for å brukes i en sele, mest kjent som en «strap-on» dildo. Strap-on dildoer kan også være doble, for kvinner som vil oppleve vaginal penetrering samtidig som hun penetrerer en partner. Andre typer dildoer omfatter dildoer som er laget for å festes til ansiktet til en av partene, oppblåsbare dildoer, og dildoer med sugekopper på basen, slik at de kan festes til en glatt overflate. Variasjoner av seler til strap-on dildoer (utover å feste dem i lysken) omfatter lårseler (hovedsakelig brukt av kvinner som har sex med kvinner), ansiktsseler, og seler man kan feste til diverse møbler. Enkelte svært store dildoer er laget kun for visuelt inntrykk, og bør ikke brukes til penetrering.

Helse og sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Dildoer kan overføre seksuelt overførbare infeksjoner mellom brukere på samme måten som andre former for seksuell kontakt, og bør ikke deles mellom brukere dersom dette er en bekymring. Dette gjelder spesielt dildoer laget av porøse eller mikroporøse materialer som de fleste myke syntetiske materialer. Dildoer i stål eller glass kan steriliseres på flere forskjellige måter, og kan blant annet steriliseres ved koking eller vasking med et blekemiddel. Sistnevnte gjelder ikke alle silikondildoene da bleking også går utover fargen. En dildo bør ikke brukes av flere enn en person uten å steriliseres først. En måte å omgå dette problemet på er å bruke et kondom utenpå dildoen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Dildos – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Dildo – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata