Digerud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Digerud
LandNorges flagg Norge
Kart
Digerud
59°43′27″N 10°35′37″Ø

Digerud er både en tettbebyggelse, bryggested og geografisk område i Frogn kommune i Akershus fylke.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Digerud ligger i Nordre Frogn mellom Hallangen i sør og Fagerstrand i Nesodden kommune i nord. Området ligger i nordre ende av Drøbaksundet og har derfor kystlinje mot Oslofjorden i vest. Digerud deles gjerne inn i to områder av topografiske grunner: Digerud Gårdene er uten kystlinje og kjennetegnes for sitt gårdsbruk, dyrket mark og relativt flatere landskap. Digerud Brygge (og nærliggende tettbebyggelse) kjennetegnes for en stor andel av hytter og ferieboliger, samt generelt lavere topografisk beliggenhet.

Kjennemerker og severdigheter[rediger | rediger kilde]

  • Digerud Brygge ligger i enden av Digerudveien. Området benyttes som båtplass og har Digeruds største samling av båter. Området har i tillegg en liten offentlig strand og brukes ofte som badeplass av lokale familier. Selve brygga ligger omtrent 2 meter over havet og man kan trygt stupe fra denne. På brygga har Digerud Båtforening satt opp et omkledningsrom som kan benyttes av allmennheten. I 2013 ble Digerud Brygge solgt av "Nesodden Bunnefjorden Dampskipsselskap" til Frogn kommune for 500 000 kroner.[1]
  • Digerudgrunnen fyr stod ved "Digerudgrunnen strand" som ligger ca. en halv kilometer sør for Digerud Brygge. Fyret ble revet i år 2008 (137 år etter det ble bygget). Fyret er i dag erstattet med flere mindre simple konstruksjoner med lys.
  • Digerud Grendehus (også kalt Digerud Grendestue) står mellom Digerudtjern og hovedveien (Fagerstrandveien). Bygget ble tidligere brukt som barne- og ungdomsskole. I dag eies bygget av "Digerud Krets" og underetasjen brukes som utleielokale. Grendehuset og området rundt benyttet til tider som en lokal samlingsplass ved ulike arrangementer. Det er tradisjon for at det arrangeres et årlig skirenn for hele familien om vinteren i området rundt grendehuset. Noen vintre har det også vært arrangert skøyteløp på tjernet som ligger knapt 100 meter fra grendehuset.[2]
  • "Trolltreet" er et gammelt tre ved Hetthullveien som har vokst oppover berget slik at det ligner en tobeint skapning som sitter på fjellet med armene utstrakt over veien.

Historie[rediger | rediger kilde]

Flere kunstige tjern ble bygd på Digerud for bruk til isdrift (ishandel). Digerud lå nær Oslofjorden og var et godt egnet sted for denne type industri. Is var det viktigste kjøleelementet før det elektriske kjøleskapet ble oppfunnet og da isdriften nådde en topp i 1898 var Norge verdens største eksportør av is. Tjernene eksisterer fortsatt og flere av dem består av store demninger, noen av tjernene kan ikke nås med bil.

Tidligere eksisterte det både butikk, posthus og skole på Digerud, men alt er nedlagt eller flyttet på grunn av sentraliseringen på 1900-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]