Colt Canada C7

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diemaco C8 SFW»)
C7
Basisdata
OpphavslandCanadas flagg Canada
TypeAutomatgevær
Produsent(er)Diemaco
Bruker(e)Canadas flagg Canada
Danmarks flagg Danmark
Nederlands flagg Nederland
Tekniske data
Kamring5,56 x 45 mm NATO
MekanismeGassdrevet, roterende sluttstykke
Vekt3,3
Vekt, ladd3,9 kg
Lengde1020
Magasinkapasitet20 og 30

C7 og C8 er automatgeværer fra Colt Canada, tidligere kjent som Diemaco. C7 er en klone av det velkjente M16-geværet som er standardvåpen til de væpnede styrker i USA, mens C8 er en klone av M16s viderutvikling: karabinversjonen M4. Sagt på en annen måte, C8 er karabinversjonen av C7. Alle nevnte geværer er en del av AR-15 familien, og har dermed røtter tilbake til utviklingen av M16 på 60-tallet. C8 sin fordel fremfor nevnte våpen er dens «heavy barrel», et ekstra tykt forkrommet løp, som tåler ekstrem ildgivning uten å gløde eller endre form.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge har Hærens jegerkommando (HJK) og Marinejegerkommandoen (MJK) C8 som sitt standardvåpen, da med en versjon kalt C8SFW, hvor SFW står for Special Forces Weapon. C8SFW er karabin-formet og svært lik C8 og M4.

Forsvarets spesialkommando testet ut HK416 i en periode, men gikk fort tilbake til Diemaco C8SFW. Grunnen er at HK416 ikke er utstyrt med "heavy barrel" slik C8SFW er. FSK har 25 års erfaring med C8SFW, og valgte derfor å beholde dette som standard angrepsrifle.

Andre brukere[rediger | rediger kilde]

C7 er approbert som Gevær M/95 i det danske forsvaret hvor det er standardgevær, mens C8 er kalt Karabin M/96. C7 og C8 brukes også som standardvåpen i opprinnelseslandet Canada, av samt hæren og marinekorpset i Nederland. De britiske spesialstyrkene Special Air Service og Special Boat Service bruker kun C8, på samme måte som de norske spesialstyrkene.










-

C8
Basisdata
OpphavslandCanada
TypeKarabin
Produsent(er)Diemaco
Bruker(e)Canada, Danmark, Nederland, Norge, Storbritannia
Tekniske data
Kamring5,56 x 45 mm NATO
MekanismeGassdrevet, roterende sluttstykke
Vekt3,2
Lengde840
Magasinkapasitet20 og 30