Det liberale parti (Sør-Korea)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det liberale parti
LandSør-Korea
Leder(e)Q16091080 (1965–)
Grunnlegger(e)Syngman Rhee
Grunnlagt17. desember 1951
Nedlagt24. januar 1970
Etterfulgt avDet demokratisk-republikanske parti
HovedkvarterSeoul
IdeologiIlminisme nasjonalkonservatisme antikommunisme koreansk nasjonalisme
Politisk posisjonHøyreekstremisme, høyresiden
President Syngman Rhee, formann i Det liberale parti i glansperioden.

Det liberale parti (hangul: 자유당, hanja: 自由黨, mr: Chaju-tang) var et konservativt og antikommunistisk politisk parti i Sør-Korea.

I en tale den 15. august 1951 gjorde president Syngman Rhee det klart at han ønsket å organisere et politisk parti før presidentvalget året etter.[1] Rhee bad Yi Bum-seok, dengang ambassadør i Kina, om å etablere partiet. Yi tok utgangspunkt i den sterke organisasjonen til Koreas nasjonalistiske ungdomsforbund og innlemmet Koreas borgerråd, Koreas arbeiderforbund, Bondeforbundet og Koreas koneråd som midlertidige sideorganisasjoner i Det liberale parti. Syngman Rhee fungerte som partiets formann frem til han ble tvunget til å gå av som president i 1960. Under Rhees styre hadde Det liberale parti høy oppslutning.

Partiet stilte ingen kandidater ved valgene i 1963, og man greide ikke å få noen valgt i 1967. Omkring 1970 forsvant den gjenværende aktiviteten i partiet.[2] Deler av Det liberale parti gikk inn i Det demokratisk-republikanske parti ledet av Park Chung-hee.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Joong-Seok Seo (1990). «The Korean War and Rise in Power of the Rhee Syngman Regime». History Review (engelsk) (9): 141. 
  2. ^ Nahm, Andrew C. (1993). Historical Dictionary of the Republic of Korea (engelsk). Scarecrow Press.