Det gylne kompasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det gylne kompasset
orig. Northern Lights
Forfatter(e)Philip Pullman
SpråkEngelsk
SjangerSteampunk, young adult fiction, science fiction
Utgitt9. juli 1995
Sider399

Det gylne kompasset (engelsk: Northern Lights; i USA: The Golden Compass[1]) er ei barnebok fra 1995 av den britiske forfatteren Philip Pullman, det er den første boka i trilogien Den mørke materien (1995–2000). Boka ble tildelt Carnegie Medal in Literature da den utkom.[2] Den skildrer en kamp mot det totalitære Magisteriet, og foregår i et parallelt univers, dels i Oxford og dels på Svalbard.

Hovedpersonen Lyra Belacqua og hennes daimon Pantalaimon reiser til Svalbard for å befri vennen Roger, som er bortført av Magisteriet, en organisasjon som symboliserer alle dogmatiske organisasjoner. Magisteriet utfører ondartede eksperimenter med barna for å lære mer om «støv» (engelsk «dust»), et materiale som de tror er viktig. Handlingen fører dem i kontakt med gøynere, hekser og panserbjørner (især Jorek, som blir en nær venn av Lyra).

Trilogien er delvis inspirert av Samuel Taylor Coleridges The Rime of the Ancient Mariner, og kan sees som en nyskriving av John Miltons Det tapte paradis.[3] Fremstillingen av Magisteriet gjør at verket ofte forstås som en kritikk av religiøse organisasjoner i alminnelighet, eller av en autoritær kirke.[4][5]

Boka utkom på norsk i 1997, oversatt av Torstein Bugge Høverstad.[6] Den første norske utgaven hadde tittel Nordlys. Boken ble i 2007 filmatisert under tittelen Det gylne kompasset, med Dakota Blue Richards i hovedrollen som Lyra.[7] En ny adaptasjon kalt His Dark Materials, en TV-serie laget i samarbeid mellom BBC og HBO, kom ut i 2019.[8]

I forbindelse med feiringen av Carnegieprisens 70-årsjubileum i 2007 ble det arrangert en publikumsavstemning om «The public’s favourite winner of all time», med utgangspunkt i en liste med 10 av de beste bøkene.[9]. Avstemningen ble vunnet av Det gylne kompasset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Frequently Asked Questions, 1: Why is the trilogy called His Dark Materials? Why are there two different titles for the first book?». BridgeToTheStars.net: His Dark Materials, Philip Pullman, and other ideas ... (fan site). Besøkt 1. januar 2014. 
  2. ^ carnegiegreenaway.org.uk Northern Lights Arkivert 24. desember 2013 hos Wayback Machine.
  3. ^ Julia Eccleshare. Beatrix Potter to Harry Potter, portraits of children’s writers. National Portrait gallery, 2002. ISBN 1-85514-342-9
  4. ^ What Would Jesus See?, Time, 8. des 2007
  5. ^ Det blir ikke flere filmer av Philip Pullmans bøker: Stoppet av katolsk boikott; fritanke.no, 23. juni 2011
  6. ^ ebok fra bokhylla.no
  7. ^ «The Golden Compass» (engelsk). Internet Movie Database. 
  8. ^ White, Peter; White, Peter (24. februar 2019). «BBC Unveils First-Look At Big-Budget Adaptation Of Philip Pullman’s Fantasy Epic ‘His Dark Materials’». Deadline (engelsk). Besøkt 8. september 2020. 
  9. ^ Carnegie Anniversary Top Ten Arkivert 27. oktober 2016 hos Wayback Machine. hos carnegiegreenaway.org.uk