Det gode liv i Alaska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det gode liv i Alaska
orig. Northern Exposure
Generell informasjon
SjangerDrama / Komedie
Prod.landAmerikansk
Sesonger6
Episoder110
Lengdeca. 45 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeRob Morrow
Janine Turner
Barry Corbin
John Corbett
Darren E. Burrows
John Cullum
Cynthia Geary
Elaine Miles
Bak kamera
Skaper(e)Joshua Brand, John Falsey
MusikkDavid Schwartz
Sending
Periode12. juli 199026. juli 1995
TV-kanalCBS
Eksterne lenker
IMDb

Det gode liv i Alaska (orig: Northern Exposure) er en amerikansk delvis noe surrealistiske TV-serie som gikk på CBS fra 1990 og 1995. Serien starter med at den nyutdannede jødiske legen fra New York Joel Fleischmann (Rob Morrow) ender opp i den lille byen Cicely i Alaska (egentlig Roslyn i Washington), som har betalt for utdannelsen hans fordi de trengte en lege på stedet.

Den ubestridte lederen i byen er millionæren og den tidligere astronauten Maurice Minnifield (Barry Corbin). Av andre figurer kan nevnes den vakre piloten Maggie O'Connell (Janine Turner) som har et hat-kjærlighetsforhold til Fleischmann, radioverten Chris Stevens (John Corbett), kafeverten Holling Vincoeur (John Cullum) og hans unge samboer, senere hustru, Shelly Tambo (Cynthia Geary), Minnifields naive assistent med indiansk bakgrunn Ed Chigliak (Darren E. Burrows) og Fleischmanns innfødte resepsjonist Marilyn Whirlwind (Elaine Miles). De fleste figurene i serien fremstår som spesielle typer, og som sådan kan den til tider minne om Twin Peaks, selv om den ikke på langt nær er like dyster.

I begynnelsen spant mye av handlingen rundt Fleischmanns problemer med å passe inn i et lokalmiljø han uansett ikke trives i. Utover i serien blir imidlertid temaene flere og mer komplekse, og kretser rundt flere av hovedpersonene i serien. Etter den femte sesongen forlot Morrow serien for å satse på en (mislykket, skulle det vise seg) Hollywood-karriere. Han ble erstattet av Phil Capra (Paul Provenza).

I Norge gikk serien på TV3 fra 1992,[1] og på TV 2 fra 1997. Den ble sendt på NRK2 i 2018 og 2019.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Joel Fleischman (spilt Rob Morrow) er en nevrotisk ung doktor fra New York City. Han har inngått en kontrakt om å praktisere medisin i fire år i Alaska, i henhold til vilkårene for å få studielån av myndighetene. Han tror at han kommer til å arbeide ved et relativt stort, moderne sykehus i Anchorage. Men han blir uventet omplassert til allmennlege i den lille byen Cicely.
 • Maurice Minnifield (spilt av Barry Corbin) er en multi-millionær og forretningsmann, tidligere jagerfly-pilot og astronaut som flyttet til området etter å ha trukket seg tilbake fra militæret på 1970-tallet. Maurice eier en avis i Cicely og radio-stasjonen KBHR 570 AM
 • Maggie O'Connell (spilt av Janine Turner) kommer opprinnelig fra Michigan, men flyttet til Alaska for å arbeide som pilot. Maggie og Joel begynner et romantisk forhold senere i serien
 • Holling Vincoeur (spilt av John Cullum) eier The Brick, en populær lokal pub og restaurant. Han var også ordfører i begynnelsen av serien. Han og Maurice er gamle venner, selv om forholdet deres tidligere var anstrengt på grunn av deres romantiske interesse for Shelly Tambo - som Holling giftet seg med.
 • Shelly Tambo (spilt av Cynthia Geary) kommer opprinnelig fra Saskatoon, Canada. Hun ble brakt til Cicely av Maurice, som hadde håpet å gifte seg med henne. I stedet valgte hun Holling og begynte som servitør ved The Brick.
 • Chris Stevens (spilt av John Corbett) er en filosofisk frisinnet og tidligere straffedømt, som arbeider som Discjockey på radio-stasjonen KBHR 570 AM. Han havner ofte i konflikt med Maurice, som sparker og ansetter ham igjen gjentatte ganger.
 • Ed Chigliak (spilt av Darren E. Burrows) gjør forskjellige strøjobber for Maurice, og arbeider deltid ved en lokal landhandel.
 • Ruth-Anne Miller (spilt av Peg Phillips) er den eldre, rettferdige eieren av den lokale landhandelen. Hun er enke, og blir involvert med Walt Kupfer (spilt av Moultrie Patten) en pelsfanger, og pensjonert aksjemegler.
 • Marilyn Whirlwind (spilt av Elaine Miles) er en resepsjonist. Hun er veldig rolig og stilling, i sterk kontrast til hennes arbeidsgivers snakkesalighet og høye temperament.
 • Phil Capra (spilt av Paul Provenza) er en doktor, som opprinnelig kommer fra Los Angeles.
 • Michelle Schowdowski Capra (spilt av Teri Polo) er Phil Capras kone. Hun arbeider også som reporter for en avis eid av Maurice Minnifield.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «VELKJENT HØSTMENY PÅ TV3». NTB. 25.8.1992. «Av de nye seriene knytter det seg størst forventninger til "Det gode livet i Alaska" ("Northern Exposure"). Den amerikanske serien beskrives som en blanding av "Twin Peaks" og "L. A. Law"» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]