Det forsømte forår

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det forsømte forår
Forfatter(e)Hans Scherfig
SjangerRoman
Utgitt1940
ForlagPax forlag
Oversetter(e)Nils Werenskiold (1976)
Sider165

Det forsømte forår (dansk: Det forsømte forår) er en roman av den danske billedkunstneren og forfatteren Hans Scherfig. Romanen tilhører den skolekritiske tradisjonen innenfor litteraturen og er blant annet kjent for en episode der en elev dreper sin lærer gjennom å forgifte hans brystkarameller.

Handling[rediger | rediger kilde]

Lektor Blomme, spesialist på latin og brystkaramell-elsker, blir funnet døende på Østrebro i København. Senere dør han, og man finner spor av gift i kroppen hans. Dette setter i gang en jakt etter morderen, motivet og hvordan lektoren fikk giften i seg. Morderen ble aldri funnet og saken ble satt en strek over og fort glemt. 25 år senere samler en gruppe menn som var lektorens elever seg for å minnes sine skoledager 25 år tidligere. De er nå voksne og mange har fått fremtredende stillinger i samfunnet, som leger, dommere og politimestre. Blant dem finnes det en morder.

Gjennom romanen følger man elevene fra det første skolendagen og gjennom deres skolegang samt utviklingen av en morder.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang utgitt i 1972 av Gyldendal Norsk Forlag på originalspråket. Første gang den ble oversatt til norsk var i 1976Pax forlag i Nils Werenskiolds oversettelse. Romanen ble sist gitt ut i 1989.

Beslektede verker som kritiserer skolen[rediger | rediger kilde]

I andre media[rediger | rediger kilde]