Det forsømte forår

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Det forsømte forår
Forfatter(e)Hans Scherfig
SjangerRoman; Krim
Utgitt1940
ForlagPax forlag
OversetterNils Werenskiold (1976)
Sider165
ISBN 82-530-1468-6

Det forsømte forår (dansk: Det forsømte forår) er en roman av den danske billedkunstneren og forfatteren Hans Scherfig og regnes som en av hans viktigste romaner. Romanen tilhører den skolekritiske tradisjonen innenfor litteraturen og er kjent for den berømmelige scenen der en elev dreper sin lærer gjennom å forgifte hans brystkarameller.

Handling[rediger | rediger kilde]

Lektor Blomme, spesialist på latin og brystkaramell-elsker, blir funnet døende på Østrebro i København. Senere dør han og man finner spor av gift i kroppen hans. Dette setter i gang en jakt etter morderen, motivet og hvordan lektoren fikk giften i seg. Morderen ble aldri funnet og saken ble satt en strek over og fort glemt. 25 år senere samler en gruppe menn seg, som var lektorens elever, for å minnes sine skoledager 25 år tidligere. De er nå voksne og mange har fått fremtredende stillinger i samfunnet, som leger, dommere og politimestre. Blant dem finnes det en morder.

Gjennom romanen følger man elevene fra det første skolendagen og gjennom deres skolegang samt utviklingen av en morder.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Romanen er tolket som en kritikk av det gamle skolevesenet og delvis av det moderne skolevesenet der hovedkritikken går på at elever/studenter aldri får oppleve våren (derav navnet) på grunn av det for harde pensumet og forventningene fra lærerne og andre voksne. Romanen tar også opp lærernes makt og skolenes harde disiplinmoral.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang utgitt i 1972 av Gyldendal Norsk Forlag på originalspråket. Første gang den ble oversatt til norsk var i 1976Pax forlag i Nils Werenskiolds oversettelse. Romanen ble sist gitt ut i 1989.

Beslektede verker som kritiserer skolen[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]