Det Akademiske Kvarter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det Akademiske Kvarter
Det Akademiske Kvarter.JPG
Beliggenhet
AdresseOlav Kyrres gate 49-53, 5015 Bergen
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Det Akademiske Kvarter
60°23′23″N 5°19′19″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Det Akademiske Kvarter, også kalt Kvarteret, er studentenes kulturhus i Bergen. Navnet er et ordspill da akademisk kvarter tradisjonelt er det navnet man i dannede kretser har satt på forsinkelser som man bør se gjennom fingrene med, samtidig som et kvartér betyr et kvartal. Hvert år arrangeres det et stort antall arrangementer på Kvarteret, med alt fra brettspill til konserter.

Kvarteret huser virksomheten til Studentersamfunnet i Bergen, Studentteateret Immaturus, Aktive Studenters Forening, Bergen Realistforening og Bergen Filmklubb. Huset har plass til 1 500 gjester etter at det ble gjenåpnet 5. februar 2010 etter tre års ombygging. Etter ombygging er det over ti rom og barer som kan benyttes på huset og det er stipulert 2200 arrangementer årlig. Kvarteret drives av frivillige studenter og så mange som 700–1000 jobber her til en hver tid. Opp gjennom tidene har det blitt arrangert mange store konserter og debatter på Kvarteret.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det Akademiske Kvarter ble åpnet 22. februar 1995 av kronprins Haakon. Ti år senere, i februar 2005 feiret Kvarteret seg selv med en stor jubileumsuke.

2007 stengte huset for utbygging, og åpnet igjen februar 2010.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Bygningsmassen som utgjør Det Akademiske Kvarter eies av Universitetet i Bergen (UiB), men disponeres av aksjeselskapet som står for driften av Kvarteret, Studentkulturhuset i Bergen AS (SkiBAS). Den daglige driften bestyres av Kvarterstyret (KvaSt), et styringsorgan med medlemmer som velges for ett år av Kvarterets Generalforsamling. Det er i tillegg en ansatt administrativ leder og kjøkkensjef i fulltidsstillinger. På kveldstid og i helgene er det til enhver tid en eller flere Driftsledere (Kvarter) som har overordnet ansvar for huset.

Arbeidsgrupper[rediger | rediger kilde]

De fleste frivillig arbeidende studentene på Kvarteret er organisert i arbeidsgrupper (Arger), som hver har sitt spesifikke arbeidsområde. Arbeidsgruppene er:

  • Skjenkegruppen har ansvaret for å drifte Kvarterets faste skjenkepunkter i Stjernesalen, Grøndahls og Halvtimen.
  • Produksjonsavdelingen har ansvaret for gjennomføring av de faste konseptene, fra quiz på tirsdager til DJ-er på utvalgte lørdager.
  • Kraftetaten har ansvar for lys og lyd på konserter, foredrag, debatter og teaterforestillinger.
  • Vaktetaten er ansvarlige for sikkerheten til gjester og medarbeidere på huset.
  • PRetaten står for all reklame og informasjonsmateriell, og utformer også den offisielle hjemmesiden. De tar bilder av arrangementer på huset og dokumenterer livet på Kvarteret for ettertid og utstilling.
  • Romvesenet har ansvaret for vedlikehold, utsmykking og utvikling av bygningsmassen
  • Personalgruppen har ansvaret for rekruttering, sosialisering og kursing.
  • Rett§vesenet er kvarterets juridiske rådgivingsorgan.
  • Markedsgruppen er kvarterets økonomiske rådgivingsorgan.

Driftsorganisasjonene[rediger | rediger kilde]

Fem Driftsorganisasjoner (Dorger) arrangerer de fleste og største arrangementene på huset. Disse er (etter størrelse) Studentersamfunnet i Bergen (Samfunnet), Studentteateret Immaturus (Immaturus), Aktive Studenters Forening (ASF), Bergen Realistforening (RF) og Bergen Filmklubb. I tillegg finnes det flere studentorganisasjoner med avtaleregulert tilknytning til Kvarteret, som for eksempel Mannskoret Arme Riddere (MAR). Disse omtales som Brukerorganisasjoner (Borger).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]