Hopp til innhold

Det Akademiske Kvarter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det Akademiske Kvarter
Beliggenhet
AdresseOlav Kyrres gate 49-53, 5015 Bergen
LandNorge
StedBergen kommune
Etablert1995
Kart
Map
Det Akademiske Kvarter
60°23′23″N 5°19′19″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Det Akademiske Kvarter, også kalt Kvarteret, er studentenes kulturhus i Bergen. Navnet er et ordspill da akademisk kvarter tradisjonelt er det navnet man i dannede kretser har satt på forsinkelser som man bør se gjennom fingrene med, samtidig som et kvartér betyr et kvartal. Hvert år arrangeres det et stort antall arrangementer på Kvarteret, med alt fra brettspill til konserter.

Kvarteret huser virksomheten til Studentersamfunnet i Bergen, Studentteateret Immaturus, Aktive Studenters Forening, Bergen Realistforening og Bergen Filmklubb. Huset har plass til 1 500 gjester etter at det ble gjenåpnet 5. februar 2010 etter tre års ombygging. Etter ombygging er det over ti rom og barer som kan benyttes på huset og det er stipulert 2200 arrangementer årlig. Kvarteret drives av frivillige studenter og så mange som 700–1000 jobber her til en hver tid. Opp gjennom tidene har det blitt arrangert mange store konserter og debatter på Kvarteret.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det Akademiske Kvarter ble åpnet 22. februar 1995 av kronprins Haakon. Navnet “Det Akademiske Kvarter” spiller på en tradisjon om at akademikere hadde et kvarter over oppsatt tid til å møte “presist”. I samme tradisjon var det tidligere slik at alle klokkeslett til forelesninger ved norske universiteter var satt et kvarter før selve forelesningen. Av denne grunn har en alltid et kvarter ekstra til for å treffe venner og venninner på Kvarteret.[1]

I 2007 stengte huset for utbygging, og åpnet igjen februar 2010. Kapasiteten på huset ble da utvidet til 1500 besøkende.

Husets faste skjenkepunkt[rediger | rediger kilde]

Stjernesalen[rediger | rediger kilde]

Stjernesalen er Kvarterets kafé, og er et vannhull som kan passe til så mangt - men kanskje først og fremst til et realt måltid eller en ekstra digg kaffe. Kokkegruppen er ansvarlige for å lage mat, med både en lunsj- og middagsmeny.

Stjernesalen er oppkalt etter danserestauranten som lå i de samme lokalene fra 1940 til 1971, som senere også huset restaurantene Boulevard og Ugla.[2] Til hverdags er inngangen på oversiden av bygget. Barens åpningstider i Stjernesalen følger stort sett kjøkkenet.

I Stjernesalen kan du delta på Kvarterets egne quiz hver tirsdag, som arrangeres av husets Produksjonsavdeling. Det er også et passende sted for å lese avisquiz sammen med venner, eller for å slå ihjel tid med laptop og kaffikopp.

Grøndahls flygel- og pianobar[rediger | rediger kilde]

Grøndahls er Kvarterets egne pub i pålitelig pratestil og med stort utvalg. Baren er oppkalt etter den gamle pianoforretningen som lå i de samme lokalene før i tiden.

Grøndahls ligger i byggets 1. etasje og er åpent alle dager utenom søndag. I hverdagene har puben inngang på gateplan i Håkonsgaten. I helgene må man benytte hovedinngang på siden av bygget. På mandager huser Grøndahls det faste konseptet "Mikromandag".

Halvtimen[rediger | rediger kilde]

Halvtimen er studenthusets cocktailbar, og holder kun åpent i helgene. Dette er husets eneste bar med 20-årsgrense for alle gjester. Halvtimen ligger i 3. etasje av bygget. Her er det drinkutvalg og oppstemt musikk! I Halvtimen selges det også rista brød til sultne natteravner.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Bygningsmassen som utgjør Det Akademiske Kvarter eies av Universitetet i Bergen (UiB), men disponeres av aksjeselskapet som står for driften av Kvarteret, Studentkulturhuset i Bergen AS (SkiBAS). Den daglige driften bestyres av Kvarterstyret (KvaSt), et styringsorgan med medlemmer som velges for ett år av Kvarterets Generalforsamling. Det er i tillegg en ansatt administrativ leder og kjøkkensjef i fulltidsstillinger. På kveldstid og i helgene er det til enhver tid en eller flere Driftsledere (Kvarter) som har overordnet ansvar for huset.

Arbeidsgrupper[rediger | rediger kilde]

De fleste frivillig arbeidende studentene på Kvarteret er organisert i arbeidsgrupper (ARGer), som hver har sitt spesifikke arbeidsområde. Arbeidsgruppene er:

 • Skjenkegruppen[3] har ansvaret for å drifte Kvarterets faste skjenkepunkter i Stjernesalen, Grøndahls og Halvtimen. Kokkegruppen er også en del av Skjenkegruppen.
 • Vaktetaten[4] er ansvarlige for sikkerheten til gjester og medarbeidere på huset, og er husets frivillige vaktselskap.
 • Kraftetaten[5] har ansvar for lys og lyd på konserter, foredrag, debatter og teaterforestillinger.
 • PR-etaten[6] produserer reklame og informasjonsmateriell til arrangementer som holdes på huset, og utformer også den offisielle hjemmesiden. Gruppen består av fire avdelinger; foto, grafisk, IT og SoMe.
 • Produksjonsavdelingen[7] har ansvaret for gjennomføring av de faste konseptene, og står også for enkeltstående arrangement i løpet av semesteret. Gruppen består av tre avdelinger; Quizgruppen, Diskodepartementet (DJ-gruppe) og Arrangementskomiteen.
 • Romvesenet[8] har ansvaret for vedlikehold, utsmykking og utvikling av bygningsmassen.
 • Rett§vesenet[9] er kvarterets juridiske rådgivningsorgan, og består hovedsakelig av jusstudenter fra UiB.
 • Markedsgruppen[10] er kvarterets økonomiske rådgivningsorgan.
 • Personalgruppen[11] har ansvar for å administrere og ivareta medlemsmassen som trenges for å drive Kvarteret. Personalgruppen arrangerer blant annet årsfest og øvrige internfester, og har ansvar for Kvarterets interne partyband, Villa People.

Driftsorganisasjonene[rediger | rediger kilde]

Fem Driftsorganisasjoner (DORGer) arrangerer de fleste og største arrangementene på huset. Disse er (etter størrelse) Studentersamfunnet i Bergen (Samfunnet), Studentteateret Immaturus (Immaturus), Aktive Studenters Forening (ASF), Bergen Realistforening (RF) og Bergen Filmklubb. I tillegg finnes det flere studentorganisasjoner med avtaleregulert tilknytning til Kvarteret, som for eksempel Mannskoret Arme Riddere (MAR). Disse omtales som Brukerorganisasjoner (BORGer).

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ kvarteret.no https://kvarteret.no/om-kvarteret/. Besøkt 8. desember 2022. 
 2. ^ «Olav Kyrres gate | Bergen byleksikon». www.bergenbyarkiv.no. Besøkt 8. desember 2022. 
 3. ^ kvarteret.no https://kvarteret.no/skjenkegruppen/. Besøkt 8. desember 2022. 
 4. ^ kvarteret.no https://kvarteret.no/vaktetaten/. Besøkt 8. desember 2022. 
 5. ^ kvarteret.no https://kvarteret.no/kraft/. Besøkt 8. desember 2022. 
 6. ^ kvarteret.no https://kvarteret.no/pr/. Besøkt 8. desember 2022. 
 7. ^ kvarteret.no https://kvarteret.no/produksjon/. Besøkt 8. desember 2022. 
 8. ^ kvarteret.no https://kvarteret.no/romvesenet/. Besøkt 8. desember 2022. 
 9. ^ kvarteret.no https://kvarteret.no/rettsvesenet/. Besøkt 8. desember 2022. 
 10. ^ kvarteret.no https://kvarteret.no/marked/. Besøkt 8. desember 2022. 
 11. ^ kvarteret.no https://kvarteret.no/personalgruppen/. Besøkt 8. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]