Akademisk kvarter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Akademisk kvarter er et uttrykk som stammer fra universitetene, akademia, hvor det betegner det første kvarteret av hver forelesningstime innen undervisningen begynner og til den reelt begynner.[1]

Det er etter gammel skikk den tiden en foreleser og da særlig en universitetsprofessor, kunne tillate seg å komme for sent i forhold til annonsert tidspunkt for en universitetsforelesning, spesielt når den kunngjorte tiden var et helt timetall. Ved Universitetet i Oslo ble klokkeslettet for forelesningene kunngjort slik inntil 1915, men siden har det kunngjorte klokkeslettet vært å forstå uten akademisk kvarter. Ved universiteter i Norge er det nå vanlig at forelesninger begynner 15 minutter over hel, f.eks. 10:15, slik at det akademiske kvarteret allerede er tatt høyde for og studentene slipper å sitte og vente.

Uttrykket har gått inn i vanlig dagligtale som en sosialt akseptabelt tid å komme for sent i forbindelse med private selskap. Uttrykket har også gitt opphav til ordspillet om navnet til Det Akademiske Kvarter i Bergen.

Referanser[rediger | rediger kilde]