Akademisk kvarter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Akademisk kvarter er et uttrykk som stammer fra universitetene, akademia, hvor det betegner det første kvarteret av hver forelesningstime innen undervisningen begynner og til den reelt begynner.[1]

Det er etter gammel skikk den tiden en foreleser og da særlig en universitetsprofessor, kunne tillate seg å komme for sent i forhold til annonsert tidspunkt for en universitetsforelesning, spesielt når den kunngjorte tiden var et helt timetall. Ved Universitetet i Oslo ble klokkeslettet for forelesningene kunngjort slik inntil 1915, men siden har det kunngjorte klokkeslettet vært å forstå uten akademisk kvarter. Ved universiteter i Norge er det nå vanlig at forelesninger begynner 15 minutter over hel, f.eks. 10:15, slik at det akademiske kvarteret allerede er tatt høyde for og studentene slipper å sitte og vente.

Uttrykket har gått inn i vanlig dagligtale som en sosialt akseptabelt tid å komme for sent i forbindelse med private selskap. Uttrykket har også gitt opphav til ordspillet om navnet til Det Akademiske Kvarter i Bergen.

Referanser[rediger | rediger kilde]