Der schwarze Kanal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Der schwarze Kanal
Generell informasjon
Prod.landØst-Tyskland
Episoder1 519
Språktysk
Foran kamera
ProgramlederKarl-Eduard von Schnitzler
Bak kamera
Prod.selskapDeutscher Fernsehfunk
Sending
Periode21. mar. 196030. okt. 1989
TV-kanalDeutscher Fernsehfunk
Eksterne lenker
IMDb

Der schwarze Kanal («den svarte kanalen») var et politisk-agitatorisk fjernsynsprogram som ble sendt av DDRs fjernsyn under den kalde krigen. Programmet var en reaksjon på at befolkningen i DDR så på vestfjernsyn, dvs. vesttysk fjernsyn, som det var mulig å motta i det meste av DDR. Ettersom kommunistregimet i DDR ikke kunne forhindre på noen særlig effektiv måte at befolkningen i DDR så på vesttysk fjernsyn, sendte det statskontrollerte fjernsynsselskapet i DDR et program som kommenterte vesttyske nyheter på en agitatorisk måte.

Der schwarze Kanal ble første gang sendt 21. mars 1960. Programmet ble avviklet 30. oktober 1989 som følge av omveltningene i DDR.

Tittel[rediger | rediger kilde]

Programmets tittel var et ordspill. På tysk brukes sort kanal om en kloakk. Navnet og konseptet var opprinnelig en reaksjon på det vesttyske programmet Die rote Optik, der Thilo Koch analyserte forholdene i DDR. Dette programmet gikk mellom 1958 og 1960.[1]

Vignett[rediger | rediger kilde]

Programmets vignett viste en tysk riksørn, med en trikolor i sort, hvit og rød, det gamle flagget fra keisertidens Tyskland, som slo seg ned på tv-antenner. At Der schwarze Kanal brukte disse farvene i stedet for Vest-Tysklands farver; sort, rød og gull (som også var DDRs farver), skulle antyde at Vest-Tyskland ble styrt av «fascister og militarister», som det ofte ble hevdet i DDRs propaganda.

Programmets oppbygning[rediger | rediger kilde]

Programmet ble sendt hver mandag og viste klipp fra «vestfjernsynet», kommentert av SED-hardlineren Karl-Eduard von Schnitzler. Schnitzlers giftige språkbruk gjorde at han fikk tilnavnet Sudel-Ede, «Fæle-Eddie». Noen ganger opptrådte også Heinz Grote som kommentator; han holdt seg med en noe mindre aggressiv språkbruk.

Programmet rettet seg spesielt mot offiserer i Nationale Volksarmee (som ikke hadde lov å se på «vestfjernsyn»), lærere, journalister og andre som hadde påvirkningskraft overfor deler av befolkningen. Dets formål var å presentere vestlige nyheter med en ideologisk-kommunistisk tolkning. Det sterkt propagandistiske programmet fremstilte dermed vesttyske nyheter som «propaganda for klassefienden». Klippene fra vesttyske nyheter ble ofte forkortet og stokket om på en manipulerende måte, i tillegg til at de ble ideologisk kommentert.

Programmets oppslutning[rediger | rediger kilde]

I endel mer eller mindre offisielle sammenhenger var det nærmest en plikt å se Der schwarze Kanal, f.eks. i undervisningen i Nationale Volksarmee og grensestyrkene. Av befolkningen i DDR ble programmet overveiende oppfattet som propaganda.

I Dresden-distriktet, hvor det ikke var mulig å få inn vesttysk fjernsyn og som derfor gjerne ble kalt Tal der Ahnungslosen. Programmet forutsatte gjerne at seerne allerede hadde sett nyhetene i originalform på vesttysk fjernsyn. Selv om programmet først og fremst var ment for østtyske seere håpet programskaperne, i hvert fall i begynnelsen, at også de seere i vest som kunne motta østtyske signaler, ville se på.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Grape, Andreas (2000). «Die digitalisierten Sendemanuskripte - Der schwarze Kanal» (German). Deutsches Rundfunkarchiv. Besøkt 12. mai 2007. «With the transmission title black channel was meant also the west television, by itself the "dirt and Unrat, which would have to actually flow on the sewage farms", thus moderator of Schnitzler, into the dwellings of the spectators poured. Karl Eduard von Schnitzler, who coined/shaped the transmission by editorship and presentation as Chefkommentator of the GDR television considerably, wanted to serve here "to a certain extent as purification plant"» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]