Hopp til innhold

Dennis Ross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dennis Ross
Født26. nov. 1948[1]Rediger på Wikidata (75 år)
San Francisco[2]
BeskjeftigelsePolitiker, diplomat, skribent, politisk rådgiver Rediger på Wikidata
Embete
  • Director of Policy Planning Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of California
NasjonalitetUSA
Medlem avU.S.-Japan Caucus[3]

Dennis B. Ross (født 26. november 1948 i San Francisco) er en amerikansk forfatter og politiker. Han var direktør for politikkplanlegging i Utenriksdepartementet under president George H.W. Bush og spesialkoordinator i Midtøsten under president Bill Clinton.

Som diplomat og sjefsforhandler under både republikanske og demokratiske presidenter, var Ross essensiell i utformingen av USAs engasjement i fredsprosessen i Midtøsten i sin tjenesteperiode. Denne rollen hadde han i tolv år. Som en del av fredsprosessen hjalp han israelerne og palestinerne med å inngå interimsavtalen om Vestbredden og Gazastripen i 1995 og Hebron-avtalen i 1997. He hjalp også til med fredsavtalen mellom Israel og Jordan og jobbet i tillegg som megler mellom Israel og Syria.

Ross' selvbiografi, The Missing Peace: The Inside Story of the Fight for Middle East Peace forteller om innsatsen som ble lagt ned for å forhandle frem en fredsavtale på 1990-tallet og la frem viktige lærepenger på grunnlag av sine erfaringer. Boken hans fra 2007, Statecraft: And How to Restore America's Standing in the World kritiserer Bush-administrasjonen for dens mangel på bruk av statlig innflytelse for å fremme USAs nasjonale interesser. Ross var en demokrat, men jobbet for både republikanernes og demokratenes administrasjoner.[4] Han bidrar fortsatt som kommentator rundt forholdene i Midtøsten, og analyserer utfallene av de ulike hendelsene. Han er idag rådgiver i Washington Institute for Near East Policy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 5. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 19. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ usjapancaucus-castro.house.gov[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Missing Peace, Dennis Ross Interviewed By Nonna Gorilovskaya, Mother Jones October 20, 2004