Dennis Ross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dennis Ross
Dennis Ross.jpg
Født 26. november 1948 (68 år)
San Francisco
Utdannet ved University of California
Yrke Politiker, diplomat, skribent
Nasjonalitet USA

Dennis B. Ross (født 26. november 1948 i San Francisco) er en amerikansk forfatter og politiker. Han var direktør for politikkplanlegging i Utenriksdepartementet under president George H.W. Bush og spesialkoordinator i Midtøsten under president Bill Clinton.

Som diplomat og sjefsforhandler under både republikanske og demokratiske presidenter, var Ross essensiell i utformingen av USAs engasjement i fredsprosessen i Midtøsten under sin tjenesteperiode. Denne rollen hadde han i tolv år. Som en del av fredsprosessen hjalp han israelerne og palestinerne med å inngå interimsavtalen om Vestbredden og Gazastripen i 1995 og Hebron-avtalen i 1997. He hjalp også til med fredsavtalen mellom Israel og Jordan og jobbet i tillegg som megler mellom Israel og Syria.

Ross' selvbiografi, The Missing Peace: The Inside Story of the Fight for Middle East Peace forteller om innsatsen som ble lagt ned for å forhandle frem en fredsavtale på 1990-tallet og la frem viktige lærepenger på grunnlag av sine erfaringer. Boken hans fra 2007, Statecraft: And How to Restore America's Standing in the World kritiserer Bush-administrasjonen for dens mangel på bruk av statlig innflytelse for å fremme USAs nasjonale interesser. Ross var en demokrat, men jobbet for både republikanernes og demokratenes administrasjoner.[1] Han bidrar fortsatt som kommentator rundt forholdene i Midtøsten, og analyserer utfallene av de ulike hendelsene. Han er idag rådgiver i Washington Institute for Near East Policy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Missing Peace, Dennis Ross Interviewed By Nonna Gorilovskaya, Mother Jones October 20, 2004