Dengue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denguefeber
Denguefeber
Aedes aegypti er vektor for Dengue.
ICD-10-kodeA90
ICD-9-kode061
DiseasesDB3564
MedlinePlus001374
eMedicinemed/528 
Utbredelse av Dengue 2005
Utbredelse av Dengue 2000

Dengue, eller denguefeber, er en virussykdom som finnes i tropiske strøk. Sykdommen kalles også «breakbone disease», av den sterke smerten som ledsager sykdommen.

Dengue er en vektorbåret sykdom, hvilket vil si at den blir spredt fra en enkelt smittekilde. For dengue er vektoren mygg av Aedes-familien, da hovedsakelig Aedes aegypti og Aedes albopictus. Sykdommen skyldes dengue-viruset av Flaviviridae-familien. Det finnes fire ulike serotyper av viruset. Dersom en har ervervet immunitet mot en serotype, beholder en vanligvis den livet ut. Det gir imidlertid ikke immunitet mot andre serotyper. Dengue forekommer ikke i Norge.

Dengue gir hurtig innsettende høy feber, sterke smerter i armer og bein, sterk hodepine og en rekke andre symptomer. Dengue har vanligvis et ukomplisert forløp og går over av seg selv i løpet av 14 dager. Det finnes ingen behandling for selve sykdommen og behandlingen retter seg mot å lindre symptomene.

En sjelden komplikasjon er dengue hemoragisk feber (DHF), som vanligvis rammer barn i endemiske områder. For å kunne utvikle DHF må en tidligere vært smittet av en annen serotype av viruset. Også voksne kan bli rammet, men det er langt sjeldnere. DHF kan utvikle seg til denguesjokk. Både DHF og denguesjokk er potensielt livstruende, spesielt for barn. Det er sjeldne tilstander.