Hopp til innhold

Den sjette dagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den sjette dagen
orig. The 6th Day
Generell informasjon
SjangerActionthriller
Sciencefiction
Utgivelsesår2000
Prod.landUSA
Lengde123 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiRoger Spottiswoode
ProdusentMike Medavoy
Arnold Schwarzenegger
Jon Davison
ManusforfatterCormac Wibberley
Marianne Wibberley
MusikkTrevor Rabin
SjeffotografPierre Mignot
KlippMichel Arcand
Mark Conte
Dominique Fortin
Foran kamera
MedvirkendeArnold Schwarzenegger
Michael Rapaport
Tony Goldwyn
Michael Rooker
Sarah Wynter
Robert Duvall
Annen informasjon
Budsjett$82 millioner
Prod.selskapPhoenix Pictures
Premiere17. november 2000 (USA)
15. desember 2000 (Norge)
Eksterne lenker

Den sjette dagen (originaltittel: The 6th Day) er en amerikansk actionthriller og science fiction-film fra 2000 regissert av Roger Spottiswoode. Filmens handling er lagt til en nær fremtid hvor kloning er blitt storindustri. Mye er lov, men kloning av mennesker er forbudt. Dette forbudet brytes imidlertid av en finansfyrste. En helikopterpilot blir ufrivillig viklet inn i dette. Hovedrollen spilles av Arnold Schwarzenegger.

Filmen fikk blandet mottakelse av kritikerne og ble en moderat publikumssuksess.

Året er 2015 og kloning er blitt storindustri. Mye er lov, men kloning av mennesker er forbudt. Forbudet brytes etterhvert av pengegriske forretningsfolk.

Handlingen starter med at en amerikansk fotballspiller blir kritisk skadd etter en kamp. Han fraktes til sykehus og blir der drept av en sikkerhetsagent for så å bli erstattet med en klone. Det blir senere kjent at han på ulovlig vis har blitt klonet av fotballklubbens eiere.

Adam Gibson er pilot for noen superavanserte helikopter, for et firma som tar på seg mange viktige oppdrag. Han er imot kloning, og liker derfor ikke konas forslag om å klone en kopi av hunden etter at han må avlives. Men han skal raskt få langt verre ting å tenke på. Etter et flyoppdrag for en kjent forretningstopp våkner han plutselig opp i en drosje, uten å huske de siste par timene. Han drar hjem, bare for å oppdage at han allerede «er» hjemme. Det vil si at hans klonede dobbeltgjenger er hjemme og lever livet hans. Nå må han prøve å finne ut hva som har skjedd, og hvordan han kan vinne tilbake kona og livet sitt. Dette skal bli alt annet enn lett da en gjeng klonede leiemordere stadig forsøker å tilintetgjøre ham. Adams eneste allierte er pilotkollegaen Hank Morgan.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Tittelen er hentet fra den Bibelens første mosebok, hvor Gud skapte menneskene på «den sjette dag».

Filmen har visse tematiske og stilmessige likhetstrekk med Total Recall, Blade Runner og The Matrix.

Den fikk blandet mottakelse av kritikerne da den kom og har oppnådd 40% på Rotten Tomatoes[1] og 49% på Metacritic.[2]

Den ble en ingen stor publikumssuksess i USA, men gjorde det noe bedre utenfor. Den innbrakte $96 millioner på verdensbasis, hvorav $34,6 millioner i USA.[3] Den endte på 73.-plass over de meste innbringende filmene i USA i 2000, og på en 49.-plass på verdensbasis.[3]

Dagbladets anmelder gav den terningkast tre og skrev følgende kommentar: «Av et manus som kunne bygd ut sine humoristiske anslag i sterkere grad, har Spottiswoode laget en grei nok action med et merkelig tradisjonelt visuelt uttrykk. Uten at «The Matrix» kan eller bør kopieres, står ikke bildene i stil med den framtidsvisjonen han serverer».[4] VGs anmelder gav den også terning tre og skrev følgende i sin konklusjon: «Det finnes flere gode poenger i «Den sjette dagen». Arnold selv - må vi fryktsomt melde - er sett langt bedre før: i normal, forenklet versjon».[5]

I rollene

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]