Den siste av McDuck-klanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Den siste av McDuck-klanen (engelsk: The last of the Clan McDuck) er en Disney-tegneseriehistorie skrevet og tegnet av Don Rosa. Første opptreden var i Uncle Scrooge nr. #285 april, 1994. Dette er kapittel 1 i Skrue McDucks liv og levnet. Historiens tidsrom er 1867-1880

Handling[rediger | rediger kilde]

I denne første episoden møter vi en ung Skrue hjemme i Glasgow, Skottland. Skrue og faren, Fergus McDuck, minnes fordums klan-stolthet ute ved McDuck-godset, som står i fare for å bli solgt til Wiskervillene, en konkurrerende klan. En skrekkelig hund har nemlig hjemsøkt alle McDucker som har forsøkt å bo på slottet siden 1675. Hunden er Wiskervillenes verk for å kunne overta eiendommen. Slottet kan reddes, men det avhenger av at McDuckene finner en skatt som skal finnes på slottet. Men den er håpløs å finne, så Skrues far gir opp. Men ikke Skrue. Til fødselsdagen får han skopusseutstyr av faren, og med det tjener han sin første mynt (les:lykketiøringen). Men Skrue ble lurt; mynten er verdiløs. Dette gjør at Skrue bestemmer seg for aldri å bli svindlet mer, og han moderniserer bedriften. Etter hvert starter han også salg av torv som brensel i den rike delen av byen.

Torva skjærer Skrue ute ved McDuck-godset, mens han drømmer om at slottet en dag skal framstå i fordums prakt. En dag kommer han over Wiskervillene, som plyndrer graver på McDuckenes klankirkegård. De jager Skrue inn i slottet, hvor han treffer gjenferdet av hertug Kvakkesen, en av forfedrene til Skrue. Dette inspirerer Skrue til å ta opp kampen mot Wiskervillene. Han fyller en rustning med torv, plasserer den på hesten sin og setter fyr på torva. Det skremmende synet får Wiskervillene til å flykte hals over hode. Ett poeng til McDuckene.

Skrue tar etter hvert hyre på en kvegbåt som skal til New Orleans. Han forlater familien og tar ut i den store verden. Med seg får han familieklenodiene: et gebiss i gull og et lommeur i sølv.

Barks-kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Rosa bruker søstrene til Skrue, Lillegull og Penny, for første gang i denne episoden. Søstrene stammer fra et stamtre Barks laget til eget bruk i 1950-åra. Det nevnes også mange McDuck-forfedre. De fleste stammer fra "Det gamle slottets hemmelighet" (kjempeboka "jeg, Onkel Skrue", 1975). Hunden ble brukt av Barks i historien "Hunden fra Wiskerville" (DD nr.6/1961). I "Det magiske timeglasset" (jubileumsbok "fin gammel årgang", 1985) forteller Skrue at han jobbet seg til USA på et kvegskip.