Den røde sirkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den røde sirkel
orig. Le Cercle rouge
Generell informasjon
SjangerThriller / Krim
Utgivelsesår1970
Prod.landFransk
Lengde108 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegissørJean-Pierre Melville
ProdusentSandro Pallavicini
ManusforfatterJean-Pierre Melville
MusikkÉric Demarsan
SjeffotografHenri Decaë
KlippMarie-Sophie Dubus
Eksterne lenker

Den røde sirkel [1] (fransk originaltittel: Le Cercle Rouge) er en fransk kriminalfilm fra 1970 regissert av Jean-Pierre Melville.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Marseille blir en fange ved navn Corey løslatt fra fengsel. Kort tid før han reiser, tipser en fengselsbetjent ham om en smykke-butikk i Paris som han kan stjele fra. Corey besøker Rico, en tidligere kriminell som sviktet ham og som hans tidligere kjæreste nå bor sammen med. Han tar penger og en pistol fra Rico`s safe. Deretter går han til en biljard-hall, hvor to av Rico`s håndlangere finner ham. Han dreper den ene, og slår ned den andre og tar pistolen hans. Samme morgen klarer en annen fange, Vogel, som snart skal avhøres av den respekterte kommissæren Mattei, å stikke av. Vogel blir forfulgt av Mattei, som beordrer at vei-sperringer skal settes opp for å arrestere ham igjen.

Vogel gjemmer seg i bagasjerommet på Corey`s bil. Kort tid senere kommer en annen bil med to av Rico`s håndlangere, og tvinger Corey av veien. De tar ham inn i en skog, tar pengene hans, og planlegger å drepe ham. Men Vogel dreper begge to. Corey tar Vogel til sin tomme leilighet i Paris, hvor de begynner å planlegge ranet. I mellomtiden forsøker Mattei å finne morderen som drepte Rico`s håndlangere, og finne igjen Vogel. For å gjøre dette legger han blant annet press på Santi, en nattklubb-eier som kjenner det meste av den kriminelle underverdenen, men som nekter å snakke med Mattei.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Alain Delon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]